SKADEDJUR. Sedan i våras har nyanlända på Vintertullen tampats med vägglöss i lägenheterna. Foto: Maja Brand

Vägglöss på boende för nyanlända på Söder

Sedan i våras har boendet för nyanlända vid Vintertullen haft stora problem med vägglöss. Och än är det inte över.

  • Publicerad 15:05, 21 sep 2018

Det var i våras som flera av de boende på Vintertullen, ett genomgångsboende för nyanlända på Södermalm, uppmärksammade vägglöss i sina lägenheter. SHIS Bostäder, som hyr huset av Micasa, kontaktade då saneringsföretaget NOMOR, som påbörjade sanering. Men trots att problemet upptäcktes för flera månader sedan, är det fortfarande några lägenheter kvar där saneringsarbetet ännu pågår. Hur många lägenheter som varit drabbade totalt vill Mattias Rosenqvist, enhetschef för SHIS Bostäder, inte berätta.

– Av hänsyn och respekt till våra hyresgäster kommer jag inte gå in på exakta antal lägenheter. Säger vi att det är två stycken undrar alla vilka det är, säger vi att det är hundra blir det en stigmatisering av hela boendet. Men vi har haft flera drabbade och nu är det bara några kvar som snart ska vara färdiga hoppas vi.

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Under tiden som saneringen pågått har familjerna som bor i lägenheterna bott kvar, förutom i något enstaka fall. Något som Håkan Kjellberg, Anticimex, menar kan vara tufft för de boende.

– Man kan själv tänka sig in i situationen. Det är inte fysiskt farligt att vara där men har man mycket vägglöss i lägenheten och tvingas vara kvar i det, det kan vara extremt psykiskt påfrestande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mattias Rosenqvist uppger att den information han fått från saneringsföretaget NOMOR så ska hyresgästerna vara kvar under saneringen, för att saneringsarbetet ska bli framgångsrikt. Han säger också att företaget inte har några evakueringslägenheter att ta till, då en tom lägenhet hos SHIS direkt matchas med en nyanländ familj som behöver någonstans att bo.

Från Syrien till Söder – Här börjar det nya livet i Vintertullen

Att boendet är drabbat av vägglöss beror inte på att huset skulle vara i dåligt skick. Enligt Håkan Kjellberg, Anticimex, kan vilket hem som helst bli drabbat.

– Vägglöss finns där människor finns, de lever på blod. Man hittar vägglöss på de mest fashionabla hotell likväl som i en tältby, det har inget med smuts, hygien eller skick på boendet att göra.

I just fallet med Vintertullen, har fastighetsägaren en teori om hur problemet uppstått. Vägglössen har kommit in i boendet via begagnade möbler, berättar Mattias Rosenqvist.

– Vi har sett att särskilt en man, som utger sig för att agera i välgörenhet, har kommit med möbler till boendet som saneringsföretaget sedan har hittat vägglöss i. Han kommer om kvällarna när vi inte har personal där och vi misstänker att han tar betalt av de boende för möblerna.

Falska rykten om skolan vid Vintertullen

Att det skulle röra sig om något medvetet sabotage, tror dock inte Mattias Rosenqvist.

– Vi tror att han vill tjäna sig en hacka helt enkelt. Det vi gör nu framåt för att förhindra att det här fortsätter är att vi jobbar ännu tydligare med information och kommunikation med de boende om att inte ta emot de här möblerna. Vi har hittat möbler i grovsoprummet som varit lössfyllda, som vi skär sönder så att ingen ska ta med sig dem upp, säger han och fortsätter:

– De här boende behöver ju möbler så de är en tacksam målgrupp för den här mannen. För oss kostar det här hundratusentals kronor samtidigt som det är påfrestande för människorna som bor här, så både av ekonomiska och humanitära skäl gör vi allt för att få stopp på det här.

Nyanlända ska få jobb och bostad – på två år