Ansvar. I Stenhamra tätort har Stockby vägförening ansvar för vägarna. Foto: Stefan Källstigen

Vägföreningarnas framtid på Mälaröarna utreds

En undersökning om vägföreningarnas framtid planeras, och bland vissa finns förhoppningen om att de avskaffas helt. "Det är rena rama dumheterna att ha så stora vägföreningar i en tätort", säger Vilhelm Boije, ordförande i Stockby vägförening.

  • Publicerad 14:41, 12 nov 2021

Det är inte många som vill lägga sin fritid på snöröjning och underhåll av vägar

Frågan om vägföreningar har länge varit en vattendelare i kommunen. Snart kan en utredning sjösättas som handlar om huvudansvaret för öarnas vägar. Formellt beslut tas vid kommunstyrelsens sammanträde måndagen den 15 november.

– Det är intressant att skapa en bild av vägföreningarna och samfälligheterna och vad det kan resultera i, säger Tommie Eriksson, miljö- och stadsbyggnadschef i kommunen.

Utredningen ska göras av en extern aktör och kostar runt 800 000 kronor.

– Så fort vi får uppdraget kan vi börja söka externt stöd. Vi vill gärna starta utredningen innan årsskiftet, säger Tommie Eriksson.

Stora organisationer

Sedan väntar ungefär ett års arbete, bland annat med intervjuer med de lokala vägföreningarnas representanter. Störst är Närlunda vägförening med 3 000 medlemmar och näst störst är Stockby vägförening med omkring 1 000 medlemmar.

Vägföreningarnas framtid på Mälaröarna utreds

Stockby vägförenings ordförande Vilhelm Boije tycker att utredningen kommer tio år för sent och att stora vägföreningar redan borde ha avskaffats för länge sedan.

– Jag förstår om det är tolv hus vid en grusväg där alla känner alla. Men det här är så stora verksamheter. Stockby omsätter 3,5 miljoner kronor om året och Närlunda har till och med en anställd. Det är ett orimligt stort ansvar för lekmannastyrelser.

Alla fastighetsägare i området måste vara med, så engagemanget är ofrivilligt. Vilhelm Boije upplever att många inte är så sugna på att vara medlemmar.

– Vill man gå med i en förening borde det bygga på personligt intresse, som idrotten eller kyrkan. Det är inte många som vill lägga sin fritid på snöröjning och underhåll av vägar.

Medlemmarna kritiska

Hösten 2019 genomförde föreningen en medlemsenkät i frågan. Omkring 600 svarade och över 95 procent var för ett kommunalt övertagande.

Närlunda vägförenings ordförande Thomas Sjökvist delar åsikten.

– Inställningen är att kommunen ska ta över. Jag tycker inte att det är rätt att ett antal privatpersoner och lekmän ska vara kommunens gatukontor. 98 procent av föreningens medlemmar önskar ett kommunalt huvudmannaskap, säger han.

Thomas Sjökvist tycker att det är bra om utredningen genomförs.

– Det är jättebra att de utreder, jag hoppas att de kommer fram till slutsatsen att det ska vara kommunalt huvudmannaskap, säger han.

Vägansvar i Ekerö kommun

Efter ett kommunbeslut 1988 är det i Ekerö kommun delat ansvar för vägar och underhåll mellan kommunen, Trafikverket och lokala vägföreningar.

Trafikverket ansvarar för de statliga vägarna. Kommunen har ansvar för 14 vägar. De ligger främst på Ekerö och är exemplvis Jungfrusundsvägen, Bryggavägen och Ekebyhovsvägen.

Övriga vägar är så kallade enskild väg där exempelvis vägföreningar eller markägare sköter underhållet.

I kommunen finns 80 vägföreningar.

Källa: ekero.se

Visa merVisa mindre

Nära. Enligt Tommy Eriksson, Ekerö kommuns miljö- och stadsbyggnadschef kan en utredning om kommunalt huvudmannaskap för vägarna inledas redan inom kort. Formellt beslut om utredning väntas tas på måndag. Foto: Rodrigo Paras

Kommunens ansvar

Följande 14 vägar ansvarar Ekerö kommun för:

Björkuddsvägen (från Bryggavägen till Ekebyhovsslott)

Bryggavägen

Clas Horns väg

Ekebyhovsvägen, Ekerövägen (från Tappström till Sandudden)

Fredrikstrandsvägen (halva vägen)

Jungfrusundsvägen

Pråmvägen

Tegelbruksvägen

Ångbåtsvägen

Ångkvarnsvägen

Älvnäsvägen

Bussvändslinga vid Färentuna kyrka

Bussvändslinga vid Stenhamra

Bussvändslinga vid Kungsberga kyrka

Källa: ekero.se

Visa merVisa mindre

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00