Frågan om vägföreningar har länge varit en vattendelare i kommunen. Snart kan en utredning sjösättas som handlar om huvudansvaret för öarnas vägar. Formellt beslut tas vid kommunstyrelsens sammanträde måndagen den 15 november.

– Det är intressant att skapa en bild av vägföreningarna och samfälligheterna och vad det kan resultera i, säger Tommie Eriksson, miljö- och stadsbyggnadschef i kommunen.

Utredningen ska göras av en extern aktör och kostar runt 800 000 kronor.

– Så fort vi får uppdraget kan vi börja söka externt stöd. Vi vill gärna starta utredningen innan årsskiftet, säger Tommie Eriksson.

Stora organisationer

Sedan väntar ungefär ett års arbete, bland annat med intervjuer med de lokala vägföreningarnas representanter. Störst är Närlunda vägförening med 3 000 medlemmar och näst störst är Stockby vägförening med omkring 1 000 medlemmar.

https://www.mitti.se/nyheter/vagforeningarnas-framtid-pa-malaroarna-utreds/repukc!kq@9QjG4lNetxZpd9EfwJg/

Stockby vägförenings ordförande Vilhelm Boije tycker att utredningen kommer tio år för sent och att stora vägföreningar redan borde ha avskaffats för länge sedan.

– Jag förstår om det är tolv hus vid en grusväg där alla känner alla. Men det här är så stora verksamheter. Stockby omsätter 3,5 miljoner kronor om året och Närlunda har till och med en anställd. Det är ett orimligt stort ansvar för lekmannastyrelser.

Alla fastighetsägare i området måste vara med, så engagemanget är ofrivilligt. Vilhelm Boije upplever att många inte är så sugna på att vara medlemmar.

– Vill man gå med i en förening borde det bygga på personligt intresse, som idrotten eller kyrkan. Det är inte många som vill lägga sin fritid på snöröjning och underhåll av vägar.

Medlemmarna kritiska

Hösten 2019 genomförde föreningen en medlemsenkät i frågan. Omkring 600 svarade och över 95 procent var för ett kommunalt övertagande.

Närlunda vägförenings ordförande Thomas Sjökvist delar åsikten.

– Inställningen är att kommunen ska ta över. Jag tycker inte att det är rätt att ett antal privatpersoner och lekmän ska vara kommunens gatukontor. 98 procent av föreningens medlemmar önskar ett kommunalt huvudmannaskap, säger han.

Thomas Sjökvist tycker att det är bra om utredningen genomförs.

– Det är jättebra att de utreder, jag hoppas att de kommer fram till slutsatsen att det ska vara kommunalt huvudmannaskap, säger han.