I området vid korsningen vid brandstationen vill kommunen börja. Foto: Sandra Samppala

Vägbygget i Bollmora kan kosta en miljard kronor

Bollmoravägen ska få nya bussfiler, gång- och cykelväg och ombyggda korsningar. Nu står det klart vad notan kan komma att landa på.

  • Publicerad 05:50, 8 nov 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om planerna på om- och utbyggnaden av Bollmoravägen och de första planerna som antogs i somras.

Sammanlagt uppskattar kommunen nu att bygget kan komma att kosta mellan 600–1 000 miljoner kronor under perioden 2020–2030.

Planerna kring bygget innefattar den drygt två kilometer långa sträckan av Bollmoravägen, från Lidl till Siklöjevägen/Simvägen, och 800 meter av Njupkärrsvägen från Willys till Studiovägen.

I planen ryms ombyggda korsningar, bussfält och gång- och cykelbanor.

Växande stad

I nuläget pågår flera bostadsprojekt i Bollmora och ombyggnaden av vägen är enligt kommunen ett nödvändigt steg att ta för att kunna möta trafikbehovet som kommer öka i området framöver.

– Bollmoravägen håller på att bli en trafikpropp, sa Mats Lindblom (L), ordförande i stadsbyggnadskontoret, till Mitt i tidigare i år.

Kommunen vill börja med området kring korsningen vid brandstationen, där Bollmoravägen möter Njupkärrsvägen. Där planeras en rondell.

– Vid korsningen vid Njupkärrsvägen har vi begynnande trafikproblem. Vi vill förbättra specifikt där men också längs med hela Bollmoravägen,

I en grov tidsplan räknar kommunen med att den första ombyggnaden kan starta under andra delen av 2022.