Kolonilottsägarna i Tanto vill ha en bom vid fotbollsplanen för att knarkhandlare inte ska kunna ta sig upp till utsiktssplatsen. Foto: Emil Salmaso

Vägbom i Tanto kan komma att stoppa knarkhandeln

Södermalms stadsdelsförvaltning ska utreda en vägbom på Tantolundsvägen. Knarkhandeln på utsiktsplatsen drar till sig fortkörande trafik.

  • Publicerad 15:26, 29 jul 2020

Både polisen och Stockholms stad är medvetena om problematiken.

– Det är något polisen också bekräftat förekommer där uppe. Vi fick informationen från koloniträdgårdsföreningen i mitten av juni och då tog vi upp frågan, säger Mats Christenson, stadsmiljösekreterare på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Lottägare har stött på både kanyler och missbrukare bland kolonilotterna i Tanto. Foto: Mostphotos.

Vill ha en vägbom

Flera kolonilottsägare i Tantolunden säger sig nästan ha blivit påkörda av bilar på väg upp till utkiksplatsen, särskilt kvällstid då trafiken är som högst. Som lösning vill de ha en vägbom vid fotbollsplanen på Tantolundsvägen.

Kolonilottsägare i Tantolunden vill ha bort knarkhandeln och kriminaliteten. Sigfried Heim, ordförande Marianne Erixon och Marion Sundqvist. Foto: Emil Salamaso.

Utreds i höst

Stadsdelsnämnden fick nyligen in ett medborgarförslag gällande en vägbom som kommer att utredas i höst tillsammans med trafikkontoret och polisen, enligt Mats Christenson.

– Det krävs en liten utredning kring det hela och se vad det skulle bli för konsekvenser. Nästa fråga skulle ju bli var den ska placeras, vilken typ av bom ska det vara, skulle det kunna bli eventuella felparkeringar till exempel, och vad kan de leda till? Det måste bli bra för alla. Staden måste kunna åka upp med fordon som ska fylla på sandsilon till exempel.

Tror du en bom skulle lösa problemet med knarkhandeln?

– Det är jättesvårt att säga. Vi måste höra med polisen om knarkhandeln verkligen skulle minska. Men nu har det här problemet lyfts upp och vi måste titta på det. Alla stenar ska ju vändas.