En våg av rån där fordon används som murbräcka drar över Storstockholm.

Våg av smash and-grab mot Stockholm – här är 16 spektakulära dåd

Smash and grab-kupperna ökar i Stockholm just nu. Svensk handel tror att metoden på sikt kan få elektronikbutikerna att sluta med fysiska varor.

  • Publicerad 10:32, 7 feb 2017

Det senaste året har StockholmDirekt rapporterat om ett stort antal smash and grab-kupper. Metoden innebär oftast att man använder sig av två fordon: ett som slår sönder butiksentrén så att förövarna kan ta sig in, och ett flyktfordon.

Enligt Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, har smash and grab blivit en trend som genererar enkla pengar.

– Vi konstaterar att det har varit en ökning av smash and grab, och ganska spektakulära sådana. Stockholm och särskilt Järvaområdet sticker ut jämfört med resten av landet. Det handlar om grov organiserad brottslighet, säger han.

Körde bil rakt in i Västermalmsgallerian - se bilderna

Han tycker att polisen bör göra mer för att förebygga metoden.

– Vi har haft ett antal möten kring det här och hur vi kan jobba vidare, men det är en bit kvar. Polisen tycker att vi ska bli bättre på att bygga inkörsskydd i form av stålpelare utanför butikerna, men det funkar inte mot hjullastare, säger Per Geijer.

Svårt ersätta alla fysiska varor

Förutom de svåra ekonomiska konsekvenserna för butiksägarna händer det också att personal finns kvar i butiken under ett tillslag. Enligt Per Geijer överväger därför allt fler att helt sluta med fysiska varor i elektronikbutikerna.

– Vi diskuterar hur man kan göra butiken säker för både kunder och personal. Men den fysiska handeln lever på konsumentens vilja att ha sin produkt direkt, och då är inte e-handeln ett alternativ, säger han.

Ännu ett smash and grab-rån: nu försvinner bankomaterna i Söderort

Jörgen Karlsson, LPO-chef i Järfälla och Upplands-Bro, upplever att smash and grab ökar under vinterhalvåret. Men om metoden har ökat det senaste året har han ingen statistik på.

– Det är ett bekymmer som vi jobbar med. Nu när det under en period har varit ett stort antal smash and grab i hela region Stockholm så har vi folk som utreder centralt, säger Jörgen Karlsson.

Han menar att även branschen måste vidta fler åtgärder.

– Det kan handla om övervakningskameror, eller hur man placerar varorna i butiken. Smash and grab är väldigt svårutredda brott, man måste nästan fånga dem med fingrarna i kakburken, säger han.

Ica i Kärrtorps centrum har utsatts för en smash and grab-kupp. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

HÄR ÄR EN FILM SOM VISAR HUR RÅNARE MED BIL SLÅR TILL MOT EN BUTIK I ENKÖPING

LISTA: 16 uppseendeväckande smash and-grab-kupper senaste året

Här är ett urval av de smash and grab-kupper som StockholmDirekt har rapporterat om det senaste året. I bara ett av fallen finns uppgifter om gripande av gärningspersonerna.

2 mars 2016. Telenor i Västermalmsgallerian, Kungsholmen. Cirka kl 05.00.
Flera maskerade gärningsmän kör en personbil rakt in i telefonbutiken. De lastar sedan över varor av okänt värde i en väntande bil och flyr från platsen. Under jakten påträffar polisen fotanglar på flera platser på Kungsholmen.

4 mars 2016. Hemköp i Stäket och Elgiganten Barkarby. Kl 04.20 och 04.54.
Inom loppet av fyrtio minuter inträffar två smash and grab-kupper i Järfälla. Det första larmet kommer från Hemköp i Stäket. En bil backas in i butikens entré och står på tomgång, men det finns inget spår av gärningspersonerna. Nästa larm kommer från Elgiganten i Barkarby, där gärningspersonerna använder en hjullastare för att ta sig in i butiken och tar varor av okänt värde.

24 mars 2016. Kiosk i Farsta strand. Kl 04.36.
Två personer kör in en bil i kiosken vid Farsta strandplan. De tar sig igenom en stor glasruta och en jalusi för att komma in i butiken, och lämnar platsen med varor av okänt värde.

5 april 2016. Net on net i Veddesta. Cirka 04.30.
Ett okänt antal gärningspersoner backar in med en hjullastare i butikens vägg. Under flykten slänger rånarna ut fotanglar mellan Barkarby handelsplats och Veddesta, vilket ställer till problem för trafikanter.

Gärningsmännen körde rakt in i telefonbutiken vid Västermalmsgallerian i morse. Foto: Sacharias Källdén

Rammade. Personalen hade precis dragit ner jalusien när rånarna slog till mo Ica i Bagarmossen. Foto: Johan Röstlund

13 april 2016. Telefonbutik på Birger Jarlsgatan. Kl 05.07.
Två till tre gärningspersoner använder en stulen bil som "murbräcka" för att ta sig in i butiken. De får med sig varor av okänt värde och försvinner i en annan bil norrut på Birger Jarlsgatan.

18 april 2016. Ica i Bagarmossens centrum. Cirka 22.00.
Strax efter stängning backar en bil in med full kraft genom en metalljalusi. Rånarna hotar med en yxa till sig pengar från kassan av okänt värde och lämnar sedan platsen i samma bil. Ingen i personalen kommer till skada.

1 juni 2016. Tobaksaffär i Midsommarkransen. Kl 03.45.
Flera vittnen ser en bil backa in i butiken och flera gärningsmän bär ut gods. De lämnar platsen i samma bil. En man kan gripas kort därefter misstänkt för tillslaget.

3 augusti 2016. Mediamarkt i Barkarby. Kl 23.48.
Flera gärningspersoner kör in en personbil i butikens varuutlämning. De lämnar sedan platsen med varor av okänt värde. Det är den tredje kuppen inom bara ett par veckor för just den butiken.

Smash and grab-stöld vid tobaksbutik i Järfälla. Foto: Läsarbild

Efter kuppen. Hjullastaren och hålet i väggen efter nattens inbrott på tt Elgiganten i Arninge. Foto: ROLF ANDERSSON

14 september 2016. Ica Spånga torg. Kl 02.54.
Fyra gärningspersoner kör en personbil rakt in i Ica-butiken på torget. De springer in i butiken och plockar varor till ett okänt värde och lämnar sedan platsen i ett annat fordon. På väg därifrån kastar de ut fotanglar efter sig.

3 oktober 2016. Schell/7-Eleven Spånga. Klockan 03.43.
En bil med flera personer backar in i den låsta entrén på den nattöppna bensinmacken. Personalen i butiken lyckas gömma sig och rånarna får med sig varor av okänt värde. Det är den fjärde stöten mot macken det året.

11 oktober 2016. Elektronikbutik i Upplands-Väsby. Runt midnatt.
Fyra tjuvar kör in en hjullastare i elbutiken på Kanalvägen och bär sedan ut säckar med varor. De lämnar platsen i en personbil.

14 oktober 2016. Elgiganten i Häggvik. Klockan 00.36.
En hjullastare kör in i butikens baksida. Tjuvarna lämnar platsen i ett annat fordon med varor av okänt värde. Polisen letar efter gärningspersonerna med helikopter utan resultat. 

Elgiganten i Arninge Foto: Rolf Andersson

Brottsplatsen. Såhär såg det ut efter smash and grab-kuppen mot Ica i Spånga. Foto: Emelie Rydstedt

1 december 2016. Webbhallen i Breddens industriområde. Cirka 05.00.
En stulen pickup används för att forcera grindarna som omgärdar parkeringen och backas genom butiksväggen. Tjuvarna plockar på sig elektronikvaror och lämnar området i två mörka bilar utan registreringsskyltar.

19 december 2016. Elgiganten i Arninge, Täby. Klockan 04.12.
En stor hjullastare kör genom väggen till varuutlämningen och att ett antal gärningsmän tar sig in. De lämnar platsen med varor av ökänt värde och sprider ut fotanglar i området.

3 januari 2017. Elektronikvaruhus i Haninge. Klockan 04.30.
Fyra mörkklädda personer kör in en hjullastare i byggnaden. De lämnar platsen i en personbil och slänger ut fotanglar på vägen, vilket resulterar i att flera privatbilister får punktering. De lägger också anglar vid alla utfarter till den lokala polisstationen.

27 januari 2017. Elektronikföretag i Rotebro. Klockan 04.18.
En hjullastare kör rakt in genom väggen till ett elektronikföretag. Minuter innan tillslaget larmas polisen om fotanglar utspridda på vägar i närheten. Många privatbilister och en polisbil får punktering.