Eftertraktade. Privata elsparkcyklar är dyra och stölder och rån har ökat tydligt i Sollentuna LPO den senaste tiden, berättar Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna. Foto: Mostphotos/Tomas Stark

Våg av rån och stölder av elsparkcyklar oroar polisen

Den senaste veckan har Sollentunapolisen sett en trend med ett ökat antal rån och stölder av elsparkcyklar i Sollentuna, Väsby och Sigtuna.

  • Publicerad 15:52, 9 jun 2022

Det är unga som drabbas av rån, ibland under vapenhot,

– Det är yngre gärningspersoner som vill åt elsparkcyklarna och det är ganska grova brott. Senast i går kväll hade vi ett rån där tillhygge användes för att hota till sig elsparkcykeln, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Han menar att brotten ofta är hänsynslösa.

– Och det påverkar målsägarens trygghetskänsla.

"Åker på en värdesak"

Ofta är det unga personer, kanske till och med barn, vars elsparkcyklar är stöldbegärliga.

– Man åker omkring på en värdesak. Vi kan se att antalet mopedstölder och rån på moped har gått ner. Nu är det elsparkcyklar i stället och det är unga som drabbas av rån, ibland under vapenhot, med stort lidande som följd, säger Kristian Bergström.

Men hur ska man undvika att utsättas då?

– Föräldrar som köper elsparkcyklar och låter sina barn åka på dem bör vara medvetna om att de har ett stort värde. Det är bra att ha koll på vilka tider barnen är ute med elsparkcykeln, och var man parkerar. Det är samma som med cyklar, fast de här är ännu mer eftertraktade.

Hur många är det som har blivit rånade?

– Det är fyra den senaste veckan bara i Sollentuna. Och minst lika många i Väsby, och även några i Sigtuna. Plus stölder. Det är så mycket att jag har reagerat på det i mitt flöde.

En av stölderna inträffade i Upplands Väsby i tisdags. Fem elsparkcyklar som parkerats vid en skola på Smedbyvägen stals. Enligt polisen ska tre–fyra personer ha klippt upp låsen och gett sig av med cyklarna.

Finns det några gripna eller misstänkta?

– Ingen har gripits i direkt anslutning till något rån, men det är öppna ärenden och vi har ett par spaningsuppslag, säger Kristian Bergström.

Polisens råd

Föräldrar – ha kontroll på vilken tid på dygnet ditt barn använder elsparkcykeln och var hen åker.

Låna inte ut elsparkcykeln till andra personer.

Lås in elsparkcykeln inomhus när den inte används.

Visa merVisa mindre

Här är nya färgerna som ska symbolisera Sollentuna

Nyheter Kommunens logga uppdateras Hej då ordet "kommun" och hej till enfärgat. Nu har Sollentuna kommun fått en ny logotyp och grafisk profil.söndag 26/6 8:40