Värmen och torkan har inneburit fler bränder i skog och mark. Foto: Mostphotos

Våg av markbränder efter värmeböljan

Värmerekord, brandrisk och eldningsförbud. Värmeböljan i början av sommaren har lett till fler bränder i skog och mark. Storstockholms brandförsvar hade 22 procent fler utryckningar under 1 maj-19 juni jämfört med samma period i fjol.

  • Publicerad 06:00, 9 jul 2018

Det var en extremt varm och torr majmånad i Stockholm. Och värmen fortsatte i juni.

SMHI varnade för brandrisk och det var eldningsförbud under större delen av den här perioden. Nu visar siffror från Storstockholms brandförsvar som Mitt i tagit fram att det var fler bränder i skog och mark under den här perioden jämfört med i fjol.

Storstockholms brandförsvar gjorde 298 utryckningar med anledning av bränder i skog och mark under perioden 1 maj till 19 juni, jämfört med 245 under samma period i fjol. En ökning med 22 procent.

Marken börjar inte brinna av sig själv. Vi kan utgå från att det är människor som på ett eller annat sätt startat bränderna.

Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

– Det har varit eldningsförbud , men det har ändå varit mycket markbränder. Marken börjar inte brinna av sig själv. Vi kan utgå från att det är människor som på ett eller annat sätt startat bränderna. Det kan handla om slarv med att släcka engångsgrillar eller kasta fimpar. Det räcker med en liten gnista för att det ska bli en stor eld, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

Ny varning för brandrisk

Sedan den 1 juli varnar SMHI åter igen för brandrisk i Stockholms län. Storstockholms brandförsvar avråder från eldning om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. Man uppmanar till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i skogen. Men det råder inte eldningsförbud.

–Vi vädjar till allmänheten att de ska vara extra försiktiga. De flesta sköter sig nog, men det finns alltid några som inte tar ansvar, säger Björn Westerdahl.

Förutom Stockholm ingår Danderyd, Lidingö, Solna, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker i Storstockholms brandförsvar.

Här har skog och markbränderna varit under perioden 1 maj till och med 19 juni: