Stölder. Flera privatpersoner har under nattetid blivit av med sina däck i Roslagen under sommaren. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Våg av däckstölder i norrort

Ett stort antal personer har utsatts för däckstölder de senaste veckorna i flera av norrortskommunerna. I Sigtuna kommun har däckstölderna istället minskat under dessa veckor jämfört med i våras.

  • Publicerad 16:20, 13 sep 2022

Man kan även försöka göra det svårt för tjuven genom att parkera nära en vägg

Från juni fram tills idag har det varit många i norra Stockholm som blivit av med sina däck. Endast i Täby har 22 anmälningar kommit in till polisen.

– Jag blev själv överraskad över att det var så många. Det är lite fel säsong, säger Anders Enquist, brottsamordnare på lokalpolisområde Södra Roslagen.

Stölderna görs ofta på de bilarna med större dimension på fälgarna och sker främst nattetid. De är fullbordade på knappa minuten.

Minskar i Sigtuna

I Sigtuna kommun går trenden åt motsatt håll. Här har stölderna istället minskat under sommarmånaderna jämfört med hur många stölder det begicks under våren då det oftare sker stölder i samband med att många byter från vinter till sommardäck.

– Jag behöver inte gräva i statistikens källarvrår för att våga säga att vi inom vårt polisområdes tre kommuner har en kraftig minskning av totalen däckstölder under juni, juli och augusti jämfört med exempelvis vårmånaderna. Då ligger däcken oftare väl synliga på tomtmarker och parkeringar, säger Charlotta Lundberg som är kommunikationsansvarig på Sollentunapolisen.

Polisen hittar ungefär fem-sex bildäcksstölder i Sigtuna kommun. Statistiken är enligt polisen ett ungefärligt antal då det inte finns någon specifik brottskod för tillgrepp av just däck eller hjul.

Det handlar ofta om stora värden och hjulen omsätts till snabba pengar.

– Om man inte är rädd om bilen så går det snabbt att få av däcken, de pallrar upp bilen med hjälp av stenar eller liknande och tar ofta alla fyra däck, säger han.

Flest däck stulna i Täby

I Täbys polisområde har 51 anmälningar kommit in till polisen mellan 1 juni fram till idag. De flesta är fullbordade brott, men det finns även försök till brott med i anmälningarna.

Som privatperson kan tänka på att inte förvara däck synligt, utan gärna inlåsta eller köpa låsmuttrar för att sänka stöldrisken. Man kan även försöka göra det svårt för tjuven genom att parkera nära en vägg. På det viset gör man det svårare att komma åt däcken.

– Det vi haft något mer i Sollentunas polisområde under sensommaren ären variant av däckstölder där man pallar upp hela bilen och på så vis lossar och stjäl däcken, säger Charlotta Lundberg.

Många Lexusbilar borta

Förutom flera däckstölder så har polisen sett att flera bilar med märket Lexus blivit stulna under augusti månad i hela polisområde nord.

– Vi har haft ett tiotal stölder sedan början av augusti, säger Anders Enquist.

Än så länge har polisen ingen misstänkt men de ser att brotten håller sig inom polisregionen.

Polisens tips för att försvåra för däcktjuven

Tänka på att inte förvara däck synligt, utan gärna inlåsta.

Köpa låsmuttrar för att sänka stöldrisken.

Om möjligt parkera nära en vägg så tvuven inte kommer åt däcken.

Helst parkera bilen i garage om det finns.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Foto: Mikael Andersson

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54