Våffelresan – här hittar du stans godaste

Jungfru Maria är med barn! Därför firar vi Våffeldagen på lördag. Här är en matig guide till Stockholms godaste våfflor.

  • Publicerad 09:28, 24 mar 2017

Våffeldagen är misstaget som blev en tradition. Det hela hänger ihop med Jungfru Maria bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen, som firas nio månader före jul för att högtidlighålla att jungfru Maria fick veta att hon hade Jesus i magen.

Vårfrudagen blev Våffeldagen i folkmun och här är vi nu, redo att äta våfflor varje år den 25 mars. Nog med kuriosa, här är listan.


Brotorpsstugan

Mysigt torp med kafé som är fullt av fikasugna friluftsmänniskor på helgerna. Öppen spis med brasa när det är kyligt. Och inte minst våfflor.

Öppet: Fram till den 26 mars. Var: Skarpnäcks gårdsväg 100

 

Portvaktsstugans våffelkafé i Filmstaden

Här serveras kaffet i porslinskanna och du kan äta gourmévåfflor eller sju sorters kakor på det gamla goda viset. Du kan också passa på att lära dig mer om Filmstaden och våra filmstjärnor i filmbiblioteket.

Öppet: Fredag-söndag, mellan klockan 11-18. Var: I Filmstaden vid Näckrosens tunnelbanestation.

 

Himlavalvets kafé

Serverar hemmagjorda frasiga våfflor. Välj mellan söta klassiska tillbehör eller mer matigt alternativ.

Öppet: Alla helger, 11-17. Var: Drottningatan 120

 

Pannkakshuset

Har förutom pannkakor också ett gäng varianter på våfflor. Välj mellan frasvåfflor, laktosfria våfflor, bovetevåfflor och veganvåfflor med sylt och grädde. Känner du dig vild kan du alltid testa raggmunksvåffla med färsk potatis, bacon och lingonsylt.

Öppet: Tis-Fre 10.00- 15.00, Lör- Sön 10.30 – 16.00 Var: Ringvägen 89

 

Älskade traditioner

Fräscha matvåfflor med allt från stekt fläsk till halloumi och falafel. Traditionella syltvåfflor. Stora efterrättsvåfflor med allt från nutella och vit choklad till lönnsirap och rårörda blåbär. Charmig inredning och grymma milkshakes. Älskade traditioner på Söder är ett mecka för våffelälskare – synd bara att hela stan verkar ha upptäckt stället. Häng på låset när de öppnar eller sväng förbi framåt eftermiddagen.

Öppet: Alla dagar 9-18. Var: Södermannagatan 42

 

Våffelbruket på Bollnästorget

Är du inte så fixerad vid just Våffeldagen och pallar vänta en vecka så öppnar Våffelbruket på Skansens lördagen den 1 april. Original med jordgubbssylt och  grädde, eller vaniljglass och jordgubbar, marängsvissvåffla med chokladglass, minimaränger och chokladsås.

Öppet: Vardagar 11-15, helgdagar 11-16. Var: Djurgårdsslätten 49

 

Våffelpromenad i Skärholmen

Varför inte kombinera ätandet med en promenad mellan klassiska våffelställen? Du kan starta vid Jakobsbergs gård i Bredäng, där man gräddar våfflor både på lördag (kl 11–15) och söndag (kl 13–16).
Var: Odd Fellowvägen 18-22

Sedan är det bara att ta en kort och stärkande promenad till Konditori Lyran. Där finns frasiga våfflor med grädde och sylt under helgen (kl 11–17).
Var: Ålgrytevägen 90

Med två våfflor i magen borde du klara en promenad längs Mälaren, till Skärholmens gård, öppet klockan 11–16 både lördag och söndag. Var: Skärholmens gårdsväg 30