Anna Kerr som precis flyttat hem efter flera år utomlands har redan börjat rusta upp för höstrusket. Här har hon köpt stövlar till dottern Elva. Foto: Stefan Källstigen

Vädret strålande bra – för handeln

När sommarvärmen lyser med sin frånvaro verkar många välja att gå i affärer. Flera butiker i Tyresö har märkt av en ökning i försäljningen. – Det har blivit mer shopping den här sommaren, säger Claudia Bello.

  • Publicerad 13:15, 3 aug 2015

Sommaren 2015 kan bli ihågkommen som blöt och kall. Facebookflödet vittnar om grillning inomhus med marshmallows över brödrosten, om infravärme som räddat utekvällarna på verandan och om spel och böcker som har upptagit mycket tid.

Enligt kommunen lockas många till Tyresö på sommaren tack vare hav och natur. Men när vädret inte har varit på topp tycks i stället inomhusverksamheter och handeln ha fått ett uppsving.

Newsec Asset Management, som bland annat driver Tyresö centrum, har ännu inte några besöksiffror för sommaren.

– För handeln är det i regel bra när det är förändringar i väderleken. Då väljer folk att komma till affärerna i stället, säger Ewa Olsson Lundin, centrumchef.

Även Anna-Karin Johansson vid organisationen Företagarna i Tyresö säger att flera butiker ser ut att gå bättre nu än vanligt.

– Enligt företagen kan det bero på vädret. Även byggföretagen verkar gå bättre, kanske många satsar på att renovera i stället, säger hon.

Claudia Bello är en av dem som kan konstatera att sommaren har inneburit mer shopping än vanligt.

– Jag kollar redan nu efter kläder till hösten, i stället för att panikhandla i slutet av sommaren. Det är ju redan höstväder nu!

Anna Kerr har precis flyttat hem efter flera år utomlands.

– Jag har precis köpt gummistövlar, det var det första vi märkte att barnen behövde.

Förutom handeln har även leklandet Kaatach och Tyresö slott, som drivs av Nordiska museet, många besökare.

– Det har varit väldigt bra med besökare i sommar. Slottet har också blivit mer tillgänligt nu. Sedan är det klart att fler väljer att gå inomhus när det regnar, säger Lisa Ringsby vid Nordiska museet.

Fakta

– Det går att hitta på aktiviteter. Jag har varit och fiskat och åkt mountainbike – man blir skitig oavsett så vädret spelar ingen roll.