Väderomslag är att vänta i Stockholm. Beroende på temperatur kan första halkan därför slå till. Foto: Mitt i/Collage

Väderomslag till helgen – då kan första halkan slå till

Väderomslag är att vänta. Antingen blir det regn till helgen, eller så blir det snö. Kanske blir det halt. eller så blir det ingetdera av detta.

  • Publicerad 04:58, 8 nov 2019

Nederbörd är att vänta.

– Framförallt mot fredag och lördag får vi in nederbörd, det är osäkert i vilken form som nederbörden kommer, om det blir regn eller snö, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Beroende på temperaturerna kan även halkan slå till. På måndagen efter helgen väntas de första minusgraderna under dagen i Stockholms län.

– Då finns definitivt större risk för halka, säger Jon Jörpeland.

Men i mitten av veckan hade halkan ännu inte slagit till i länet.

– Det är ganska torrt på vägarna, lokalt kan det vara minusgrader på vägarna men på grund av att det är så torrt har vi inte gått ut med någon halkvarning, säger Jörpeland.

Så gör du dig redo för en vinter i cykelsadeln

Lista

Tre platser i länet där halkan kan slå till

Slussen, Stockholm

Förra hösten blev det frosthalka på den tillfälliga gång- och cykelbanan vid Slussenbygget. Orsaken var att elströmmen till värmeslingorna kopplats på för sent.

I år ska markvärmeslinga fungera och slås på automatiskt med hjälp av en termostat, meddelar trafikkontoret i Stockholms stad.

Men trafikkontoret flaggar också för att markvärmeslingan på grund av grävarbeten inte fungerar hela vägen. Längst ner mot Gamla stan fungerar inte markvärmeslingan, där meddelar staden att den kommer vara extra noga med att halkbekämpa, genom att sopsalta.

”Märks skillnad med värmeslingorna”

Tillfällig gång- och cykelbro, Sundbyberg

 

Bron mellan Rissne och Ursvik, underlaget är halt och gör det osäkert att gå eller cykla på bron när halkan slår till. I cykelforum på nätet beskrivs bron som en ”isgata” och flera personer vittnar om att ha ramlat och gjort illa sig.

Bron har kallats för ”tillfällig” av kommunen, men den var på plats redan i början av 2010-talet i samband med att E18 byggdes om.

Cyklister rasar mot hal bro – har varit ”tillfällig” i flera år

Granakurvan på Väsbyvägen, Vallentuna

Kurvan är tvär och kan lätt bli hal. Varit olycksdrabbad, men inte enbart på grund av halka.

Visa merVisa mindre

Redo att ge sig ut

I Stockholms stad har man beredskap för att ge sig ut för att såväl snöröja som att halkbekämpa, enligt Malinda Flodman, kommunikatör på trafikkontoret.

– Vi har ett system av prioriteringar, med gator som har högst prioritet. Faller det mer än två centimeter snö på prioriterade gångbanor ska det var snöröjt inom några timmar. Därefter jobbar vi med gator som har mindre prioritet, där det rör sig färre människor och kör färre bussar.

Om det finns risk för halka eller kraftig nederbörd, som snö, har SMHI beredskap:

– Då går vi ut med varning antingen under torsdagen eller på fredag, säger Jon Jörpeland.

Malinda Flodman på trafikkontoret:

– Men än så länge är det prognoser, det behöver inte bli så här, det kan komma mer eller mindre nederbörd.