– Redan 2016 fick vi in en anmälan om att strandskyddsbestämmelserna inte efterlevs och året därpå skrev vi ett hyfsat artigt brev till dem och bad dem öppna upp. Men de tog till juridisk hjälp för att stoppa detta, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Oscar Nyströmer (M).

Sedan dess har parterna tvistat, i maklig takt tills i mars i fjol då miljö- och byggnadsnämnden beslutade om ett föreläggande om att fastighetsägaren AB Väderholmen ska vidta åtgärder ”för att säkerställa allmänhetens tillträde till strandskyddsområdet utan tidsinskränkning”.

Enligt kommunen råder utvidgat strandskydd mellan Norrviken och Sollentunavägen och området ska därför vara tillgängligt för allmänheten, med undantag för hemfridszon för en privatbostad som ligger allra närmast vattnet cirka 100 meter från områdets västra gräns.

Föreläggande upphävdes

Men så lätt skulle det inte gå. AB Väderholmen överklagade till länsstyrelsen, som i maj beslutade att upphäva kommunens beslut om föreläggande. Skälet var att kommunen inte hade angett tillräckligt tydligt vilka åtgärder som skulle vidtas ”för att säkerställa allmänhetens tillträde till strandskyddsområdet”.

– Kommunen har missförstått och misstolkat lagstiftningen helt och hållet, säger Gunilla Sellberg på Sellbergs Miljöjuridik AB som är ombud åt AB Väderholmen.

Hon menar att strandskyddet som kom 1975 var till för att skydda områden som inte redan tagits i anspråk, och att det därför inte gäller för Väderholmen.

– Väderholmens gård har varit ett jordbruk och Ragn-Sells renhållning har varit där sedan åtminstone 1933. Och Släkten har varit där sedan 1800-talet. De som gick dit förr var de som arbetade eller bodde där, eller hade ett ärende där. Andra gick inte dit, säger hon.

Få besökare i dag

Än i dag tycks de flesta Sollentunabor hålla sig borta, även under kontorstid då grindarna är öppna. När Lokaltidningen Mitt i besöker Väderholmen syns först bara en ensam robotgräsklippare på ängen som mjukt sluttar från Ragn-Sells huvudkontor ner mot Norrviken – lite som en mindre version av ängen nedanför Koppartälten i Hagaparken.

Efter en stund dyker ändå en besökare upp, Mikael Lundsvärdh på promenad med sin hund Harry, och han bekräftar bilden.

– Jag genar ofta här med Harry på väg från Sollentuna kyrka till Rösjön, men jag ser nästan aldrig någon annan här. Folk känner inte till att man får gå här, de läser inte skyltarna, säger han.

Mikael Lundsvärdh är positiv till kommunens initiativ att öka tillgängligheten.

– Ja, varför inte! Då kan jag ju gena här och bada med hunden på helgerna också!

Kommunen har inte gett upp

Enligt Ragn-Sells finns det flera problem som skulle uppstå om de tvingas hålla området öppet även utanför kontorstid.

– Det är ett åkeri med en stor fordonsflotta, och självgående gräsklippare som kan vara farliga för barn. Men framför allt är det en verksamhet som bedrivs med företagshemligheter, datacentraler och en ständig utveckling med forskning, säger Gunilla Sellberg.

I en av sina skrivelser förklarar hon att bolaget skulle behöva anställa vakter ”som spärrar av tillräckligt stor yta vid behov så att företagshemligheter inte läcker ut”.

Sista ordet är emellertid inte sagt. Då länsstyrelsen ansåg att kommunens föreläggande var alltför otydligt tog man inte ens ställning i sakfrågan – om det finns åtgärder på Väderholmen som är i strid med strandskyddsbestämmelserna.

Så miljö- och byggnadsnämnden har möjlighet att fatta ett nytt – tydligare – tillsynsbeslut.

– Vi valde att inte överklaga länsstyrelsens beslut. Men vi fick i princip en manual för hur vi ska formulera ett nytt föreläggande, och det kommer vi nog att göra, säger Oscar Nyströmer.