Riskabelt. E18-svanen Foto: Alva Elmlund

Vad skulle den dit att göra?

En svan på villovägar. En älg i en rondell. Och en kalv vid E18. Den senaste tiden har rapporterna om djur på riskabla promenader duggat tätt. Frågan är: Vad skulle de dit att göra?

  • Publicerad 17:05, 22 okt 2020

Älgar kommer ut på vägar när de vill passera dem

Det var strax innan klockan åtta en måndagsmorgon som polisen fick larm om att en svan i godan ro befann sig i vänsterfilen på E18, i norrgående riktning vid trafikplats Danderyd.

En uppmärksam förare upptäckte det hela, blockerade filen och satte på varningsblinkers. Därefter larmades polisen.

Kalv på vift vid Kallhäll

Svanen är inte det enda djur som rört sig på hårt trafikerade vägar den senaste tiden.

I slutet av september rapporterade Mitt i om en kalv på vift ”oroväckande nära” E18 vid trafikplats Kallhäll. Det slutade med polisens hjälp till sist lyckligt. Kalven visade sig ha rymt genom ett hål på gårdens staket.

Larm om kossor: "Oroväckande nära" E18

– Det är inte ovanligt att särskilt ungdjur ger sig iväg när tillfälle bjuds, men kalven var nog glad att komma tillbaka till sin flock, sa Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen när dramat var över.

Skogens konung tog en tur i Väsby

Snart var det dock dags igen. Nu var det skogens konung som hade synts i Väsby.

Polisen tog emot samtal flera samtal från folk som berättade att en älg hade synts till både i Fresta, vid Bollstanässkolan, på Sandavägen – och vid trafikplats Glädjen.

– Den som ser en älg eller vilt på fel plats får göra en bedömning utifrån situationen. Är någon person skadad eller är djuret skadat? Hur ser trafiksituationen ut? Man får väga in omständigheterna, sa Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Skogens konung på vift i Väsby

Vad gäller Väsbyälgen hamnade den på Trafikverkets bord eftersom de har dygnet runt-jour. Enligt uppgift ryckte Trafik Stockholm ut, men någon älg fick man inte tag på.

– Älgar kommer ut på vägar när de vill passera dem, det gäller nog de flesta djur som hamnar på vägar. Djur som ofta blir överkörda när de försöker korsa vägar är till exempel grävlingar och igelkottar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

”Paddor behöver ibland korsa vägar”

– Även paddor behöver på våren ibland korsa vägar mellan sina övervintringsplatser och sina lekdammar. På sommaren behöver sedan de nya småpaddorna korsa vägarna igen. Kör extra försiktigt dessa tider!

Djur som medvetet dras till stora vägar finns, men det är av andra skäl.

– Ormvråkar som sitter på stolpar och staket längs vägarna har lärt sig att det går att hitta enkla överkörda byten på vägarna.