Muayyad Almawed, anställd på Ammouris Livs i Rågsveds centrum. Foto: Sacharias Källdén

Vad ska hända med Rågsveds centrum nu?

Vilka som köper Rågsveds centrum är inte klart, men handlare och boende vill se ett upprustat centrum med större utbud och längre öpppettider.

  • Publicerad 20:00, 4 mar 2020

Nu är det klart att Rågsveds centrum säljs. Nuvarande ägare, Rågsved fastighets AB, har lagt ut uppdraget på en mäklarfirma som sköter all dialog med eventuella köpare.

– Det pågår diskussioner med ett antal intressenter just nu, mer än så kan jag inte säga, säger Jean Uckardas, fastighetschef på Rågsved fastighets AB.    

”Blir för dyrt att handla”

Centrumet har länge setts som ett av Stockholms mest slitna och nedgångna, med en fastighetsägare som bara gör det allra nödvändigaste för att hålla det vid liv. Krav har ställts från såväl Rågsvedsbor som politiker på att något måste göras.

Varför rustar ni inte upp centrumet?

– Om vi skulle lägga massa pengar på att rusta upp centrumlokalerna skulle hyrorna höjas rejält och dagens handlare kanske inte ha råd att vara kvar. Folk skulle inte ha råd att handla. Dessutom ägs marken och torget av staden och de gör heller inte mycket för att fräscha upp i centrum, resonerar Jean Uckardas.  

Varför säljer ni?

– Vi har ägt Rågsveds centrum i 16 år, det är lång tid, därför vill vi nu titta på möjligheten att sälja. Kanske kommer vi att investera i något större projekt istället.

Enligt Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, är staden inte intresserad av att köpa Rågsveds centrum.

– Staden har fått försäljningsprospektet, men tackat nej till att köpa centrumet. Våra bostadsbolag behöver fokusera tid och resurser på att få fram fler bostäder och förvalta våra hyresrätter på ett bra sätt. Det är däremot önskvärt att vi får till bra samarbete med eventuell ny ägare, utifrån hur Rågsved exempelvis kan bli tryggare, säger han.

V för, S emot ett köp

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, tycker inte heller att staden ska köpa Rågsveds C.

– Däremot måste staden ta en mycket mer aktiv roll
i områdets utveckling än vad som görs idag. Vi har ett förslag i vår budget på hur detta ska göras. I Rågsved handlar det om att bygga bostäder för att få in pengar som sedan kan investeras i att rusta upp miljön runt centrumet, säger hon.

Vänsterpartiet, däremot, tycker annorlunda.

– Staden borde absolut ta sitt ansvar och köpa tillbaka Rågsveds centrum. Den nuvarande ägaren har misskött centrumet i åratal vilket har lett till att Rågsvedsborna har fått betala med sin trygghet och trivsel, och det är förstås oacceptabelt. Risken finns att det nu blir en ny ägare som sköter centrumet lika dåligt sin tidigare, och det är en risk vi inte kan ta, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.   

Oro för hög hyra

Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus, som är en av de största hyresgästerna i Rågsveds centrum, ser det som ett ”gyllene tillfälle att köpa loss centrumet”, om rätt köpare dyker upp.

– Samtidigt är vi oroliga, vad händer nu? Titta bara på Fria teatern, som nu tvingas flytta ut på grund av höjd hyra. Vi hoppas på en seriös köpare som är beredd att satsa på centrumet och området runt omkring, utan att det blir ockerhyror. Det bästa vore om bostadsbolagen i området, både kommunala och privata, går ihop och köper centrumet via en stiftelse, säger han.

Hur mycket Rågsveds centrum kostar vill Jean Uckardas inte tala om.

ENKÄT: Vad hoppas du ska hända med Rågsveds centrum nu?

Foto: Sacharias Källdén

Dawda Touray:

– Jag vill att det fräschas upp och byggs om för att ge plats åt fler butiker och matställen, gärna nån klädbutik från en större kedja, och något för barnen att göra på torget. Och en lokal som föreningar och Rågsvedsbor kan hyra till rimligt pris. Det behöver bli ljusare och trivsammare, med längre öppettider. Efter klockan 20 på kvällarna är det helt dött och mörkt i centrum. Samtidigt finns flera ställen här som folk åker till för att handla, till exempel Dimas och Ammouris livs, så det är värt att satsa på centrumet.

Foto: Sacharias Källdén

Jens Engwall och Felicia Sjögren med dottern Marlie:

– Ett större utbud av matställen och mataffärer vore trevligt, och något för barnen att göra i centrum medan man handlar. Nån lekyta på torget kanske, istället för fontänen som ändå bara blir smutsig och ofräsch på somrarna.

– Det känns slitet och nedgånget nu, så det vore fint om det rustades upp så att det känns som att någon bryr sig. Det är långt ifrån samma standard som i Högdalen och Bandhagen till exempel, och det är väldigt trist.

Foto: Sacharias Källdén

Muayyad Almawed, anställd på Ammouris Livs:

– Jag skulle vilja att det blir bättre service till oss handlare, och andra hyresgäster, att allt som inte funkar som det ska i lokalerna fixas och fräschas upp. Till exempel fungerar inte ventilationen som den ska, på somrarna är det jättevarmt härinne. Det behövs en renovering, och görs det på rätt sätt kan det kanske vara värt att betala lite mer i hyra.

Dålig sophantering, klotter, ungdomsgäng och att det kostar pengar att parkera. Det är några problem som nämns när tidningen pratar med handlare i centrum. Foto: Sacharias Källdén

Centrum som ägs av staden

Stockholmshem äger Hökarängen centrum (Matdax undantaget) och delar av Bagarmossen centrum.

Familjebostäder äger Årsta centrum och Gubbängens centrum.

Svenska Bostäder äger Dalens centrum, Kärrtorps centrum, Björkhagens centrum, Husby centrum och Vällingby centrum.

Visa merVisa mindre