Oanvänd. Det lilla bastuhuset vid Ösby träsk har 73 år på nacken. Foto: Eva Tonström

Vad ska hända med Finska bastun?

Vissa vill rusta upp den och göra något bra med den, andra vill riva den. Framtiden för Finska bastun vid Ösby träsk är minst sagt oklar.

  • Publicerad 09:00, 26 maj 2021

Vad ska hända med den lilla stugan som ligger bakom simhallen, vid Ösby träsk, i folkmun kallad Finska bastun? Den frågan ställer sig såväl Gustavsbergsbadets styrelse som Värmdö kommuns förvaltning.

Stugan står förvisso på badhusets tomt men sedan en tid tillbaka finns en muntlig överenskommelse med kommunen om att de ser över och tar hand om huset tills vidare.

Under tiden ska man bestämma vad som ska hända med stugan. Men det är bråttom eftersom huset utsätts för klotter och skadegörelse när ingen använder det.

I höstas konstaterade dåvarande vd för Gustavsbergsbadet att stugan bör rivas.

– Vi har olika uppfattning i styrelsen vad vi ska göra med huset. Det finns ingen toalett, inget rinnande vatten och ju längre den står oanvänd desto större är risken att stugan förstörs, säger Peter Brännström (KD), ordförande i Gustavsbergsbadet AB.

Erik Ekelund, enhetschef på kommunens tekniska driftsavdelning, säger att byggnaden behöver renoveras, men att den i övrigt är i helt okej skick. Huset är cirka 40 kvadratmeter stort och innehåller en bastu, inget mer, och det finns el indraget.

– Jag tror att det bästa vore om någon eller några vill ta över driften av stugan och gör något bra, gärna publikt, som kan nyttjas av flera. Så det blir lite liv på platsen igen. Stugan ligger ju lite avsides, precis vid vattnet, så en bastu eller liknande kanske vore bra, men det får ske i dialog med badet, säger han.

Stått oanvänd i 12 år

Den lilla faluröda bastun byggdes vid Ösby träsk 1948 och det var fabriksarbetaren ”Bastu-Olle” som tog initiativet. Sedan dess har flera föreningar tagit hand om och använt bastun. Sist ut blev Finska krigsveteraner.

År 2009 hade föreningen inte längre kraft att sköta bastun, sedan dess står den oanvänd. En annan orsak till att bastun stängdes var att den saknade toalett. Det gjorde att medlemmarna uträttade sina behov bakom stugan.

Visa merVisa mindre