Johan Damgaard och Stefan Lindberg utanför Lykke Nytorget. Mitt i hängde med in. Foto: Åsa Sommarström

Vad händer här? Häng med in på nya Lykke Nytorget

Brunt papper täcker ännu fönstren, men snart är det sprutt i ölkranarna. Lykke Nytorget vill bli kvarterets nya vardagsrum. – Jag har hört gamla Stringstammisar säga att nu blir det dyra bullar och kaffe man inte har råd med. Men vi vill vara folkliga, säger Johan Damgaard.

  • Publicerad 11:25, 10 aug 2020

– Avloppet, är det inkopplat eller?

Johan Damgaard skruvar på en kran till handfaten som möter gästen i entrén.

Japp, här tvättar man händerna innan man beställer.

Mitt i Södermalm kunde i april berätta om planerna för Café Strings gamla lokaler. Lykke Nytorget blir ett hela dagen-ställe från 8 till 22 med frukost, fika, lunch, middag och drinkar. En liten kaffebutik öppnar också i lokalerna.

Pastellfärger och vitt kakel

Nu borras det och packas upp ur lådor.

– Vi har flyttat fram öppningsdatum flera gånger, det gäller att vara tidsoptimist, menar Johan Damgaard.

Den som hängt på String kommer att känna igen det rutiga golvet. Men murriga färger och nedsuttna fåtöljer har tagit adjö. I stället möts man av rött och rosa, vitt kakel, gröna barstolar och en sju meter lång bardisk.

– Vi hade tänkt ha ett stort restaurangkök i källaren, och låta träd växa upp genom golvet. Men sen kom ju corona och mycket har lagts på is. Nu kommer maten att lagas här uppe vid bardisken, berättar Johan Damgaard.

Stefan Lindberg vid tvättstället. Mycket interiört, som lampor och köksmaskiner, har köpts in från ekokedjan Paradisets konkursauktioner. I framtiden är planen att gäster ska kunna köpa en del av möblerna i lokalen, precis som på gamla String. Foto: Åsa Sommarström.

Billig bärs och finöl

Tidigare köksmästare på Nook på Åsögatan, Max Duhs, står för käket. Fokus blir på svenska råvaror och grönt, men menyn slipas in i det sista.

Nykaklat och färgglatt – Stefan Lindberg och Johan Damgaard fixar i lokalerna inför öppning. Foto: Åsa Sommarström.

Sex ölkranar och några sorters rött, vitt och bubbel blir det. Foto: Åsa Sommarström.

Att ha något för alla plånböcker är något de återkommer till.

– Vi kommer att ha en standardbärs men också hantverksöl, biodynamiska och ekologiska viner och cocktails, säger driftchefen Stefan Lindberg.

Johan Damgaard fortsätter:

– Jag har hört gamla Stringstammisar säga att nu blir det dyra bullar och kaffe man inte har råd med. Vi gillar kvalitet men vi vill vara folkliga, man ska alltid kunna få en prisvärd bryggkaffe.

Vad fick ni för reaktioner när ni tog över String i våras?

– Det stormade ganska rejält. Vi var de som skulle komma hit och ”förstöra String”. Men många tycker nog att det behövdes något nytt, inget har egentligen gjorts i lokalen på 20 år, säger Johan Damgaard.

Ny stor uteservering

En trappa ned har de nöjt sig med att måla och iordningställa ett par rum för förvaring och tillredning. Men de hoppas kunna använda källaren på flera sätt framöver: kanske working space eller pingisrum.

Förutom bord längs med husets utsida tar en uteservering form på en parkeringsplats.

Johan Damgaard och Stefan Lindberg hoppas att Lykke Nytorget blir kvarterets nya vardagsrum. Foto: Åsa Sommarström.

Den 17 augusti är preliminärt öppningsdatum, den 27e blir det invigningsfest – coronastyle givetvis med flera insläpp under dagen.

Nya tider

Att bara få ha 50 personer samtidigt i lokalen som rymmer minst det dubbla är också en ekonomisk utmaning.

– Det är en ny värld att anpassa sig till. Men man kan inte bara sitta still, vi ser fram emot att öppna, säger Johan Damgaard.