Mitt bland nybyggda hus och gator ligger Kista gård med omgivande park som en oas. Under de senaste åren har gården stått och förfallit, och turerna kring den har varit många.

Tidigare ägdes fastigheterna av staden, men bedömdes till slut bli för dyra att renovera. 2017 såldes gården därför till det privata bolaget Kista Gård Holding AB. De nya ägarna tog i samband med köpet på sig att rusta upp platsen.

– Vår vision är att lyfta området genom att starta ett lyxhotell med 150-200 hotellrum och med en lyxigare restaurang, sa Daniel Özboyaci, en av de nya ägarna, till Mitt i då.

Har blivit ett tillhåll

Än har dock inget hänt. I dag är rutorna sönderslagna och byggnaderna är fulla av skräp och vandaliserade både utanpå och inuti. Platsen beskrivs vara ett tillhåll för obehöriga.

– Något måste göras, snabbt. Man är rädd för att passera gården själv på kvällen, det rör sig ljusskygga människor i byggnaderna, mycket stök, som vill vara anonym.

Gällande detaljplan för Kista gård syftar till att gård och kringliggande park ska vara en resurs för hela stadsdelen, då Kista annars är ett område som snabbt förtätas. Därför tillåts bara småskalig bebyggelse, och verksamhet som kan anpassas till fastigheternas kulturvärde.

Det vill de nya ägarna nu ändra på. Tidigare i år skickade de in en begäran om planändring. De ansökte bland annat om att få bygga 190 bostäder i 4-15 våningar på fastigheten som kallas Kista gård 2, och ligger en bit bort från huvudbyggnaden.

– Vi måste kunna bygga bostäder på en viss del för att kunna finansiera upprustning av själva gården, som vi vill göra till en attraktiv mötesplats som främjar kultur och är tillgänglig för alla, sa Sami Rhawi, en av ägarna, när Mitt i pratade med honom för några månader sedan.

Behöver ske mer småskaligt

På stadsbyggnadsnämndens sammanträde i oktober behandlades ansökan i ett tjänsteutlåtande. Stadsbyggnadsnämnden beslutade att avslå den föreslagna bebyggelsen i ansökan men ser att det är möjligt att gå vidare och pröva bebyggelse i mindre skala på fastigheten.

– Vi är mycket angelägna om att Kista gård ska rustas upp, och vi har förståelse för att man behöver exploatera i området för få intäkter att investera i huvudbyggnaden, men man behöver komma fram till en lösning med en mer småskalig bebyggelse. I så fall kan ett nytt planarbete vara aktuellt, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Beslutet var enhälligt i hela nämnden. Oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) var ordförande under förra mandatperioden, när gården såldes. Han är besviken på hur allt blivit, och menar att det vid köpet var tydligt vad som gällde.

– De nya ägarna var väl medvetna om planens utformning och vad som krävdes, att gården behövs rustas upp och att det fanns begränsningar i detaljplanen. Deras agerande sedan köpet är under all kritik och jag hoppas alla kan komma till en lösning snarast, säger han.