Blackebergsbon Jesper Mendra, 18, brukar hänga i krokarna runt Ljunglöfska slottet. Han minns att han var här kvällen före den ödesdigra natten den 8 februari.

Vid besöket därpå kunde han konstatera att Sjövillan var helt nedbrunnen.

– Det var lite trist, huset har ju stått där rätt länge.

Faktum är att Sjövillan var den äldsta kvarvarande villan av gamla Blackebergs gård. Huset uppfördes av "snuskungen" Knut Ljunglöf på 1800-talet, redan innan han började snickra på det intilliggande skrytbygget Ljunglöfska slottet.

Rivningslov

När lågorna slog till mot Sjövillan hade fastighetskontoret precis färdigställt en kulturhistorisk inventering av byggnaden. Planen var att fastighetsbilda och sälja kåken. Nu tvingas förvaltningen i stället skyffla undan den sorgliga rest av huset som kvarstår.

"Vi har erhållit ett rivningslov och planeringen för det arbetet är påbörjat hos oss, med inriktning om att komma i gång på plats inom kort", skriver kommunikationschefen Linda Laine.

https://www.mitti.se/nyheter/inga-planer-efter-brand-i-sjovillan/repubj!6p5@Hyz4ULnxmPce1mVVQw/

När tidningen besöker adressen den 7 oktober ser det ut som att branden lika gärna kunde ha ägt rum i går. Såväl husgrund som annan bråte går ännu att beskåda bakom avspärrningarna.

Men nu ska rasket alltså bort. Vad passar då bättre än att höra med västerortsfolket om vad de vill se på platsen?

– En lekplats, det vore jättefint. I Blackeberg är det mycket barnfamiljer, säger Beckombergabon Felicia Berntzon, 25, som också kan tänka sig ett utegym.

Jesper Mendra är inne på ett annat spår: glass.

– Det är många som är här på sommaren och badar, men om man vill ha något att bita på måste man springa till en affär, säger han.

Vällingbybon Edvin Bishesari, 18, håller med:

– Något kafé eller en kiosk vore mysigt, där man kan sitta ute.

Kräver planändring

Ska man tro Linda Laine lär det dock dröja innan en tjorre stiger ur den askhög som en gång var Sjövillan. I stället ska marken återställas till parkmark, vilket är vad detaljplanen egentligen pekar ut platsen som. Därför går det heller inte att återskapa Sjövillan i nuläget.

"Om något nytt ska byggas på platsen behövs en ändring av detaljplanen, vilket vi inte kommer att ansöka om då staden inte har behov av en byggnad här för sin egen verksamhet", skriver hon.

Kaféförespråkaren Jesper Mendra är inte särskilt intresserad av en rekonstruktion av det historiska huset. Däremot ser han gärna något som "passar bra" i området.

– En 7-Eleven hade inte sett så snyggt ut, säger han.

Kanske inte, men snus har de.