Succé när Ishiguro besökte Rinkeby

Inte ett öga var torrt när Luciatåget från Askebyskolan svepte in i biblioteket i Rinkeby. Nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, satt på hedersplatsen längst fram tillsammans med sin familj.– Det här blir ett minne jag tar med mig, sade en märkbart rörd författare efteråt.

  • Publicerad 17:30, 12 dec 2017

För tjugonionde året i rad tog elever i Rinkeby mot Nobelpristagaren i litteratur. Bara särskilt inbjudna fick plats i ett fullsatt bibliotek. Eleverna från klass 8A och 7-9D i Rinkebyskolan hade förberett sig både noga och länge.

– Välkommen till Rinkeby! Welcome to Rinkeby!

Eleverna hälsade Kazuo Ishiguro välkommen på sina modersmål, säkert 20 olika språk, och även på japanska. Maryan och Leila ledde publiken genom programmet, och framträdandena avlöste varandra. Sumeya och Shams hade skrivit en dikt om Rinkeby, som de framförde både på engelska och svenska.

– Rinkeby är min plats i världen. Här är jag hemma. Det är inte som tidningarna skriver. Här ser jag gemenskap, kärlek och glädje.

Diana och Sumeya berättade om Alfred Nobels liv; Lidia, Dania och Eunice om de olika prisen som delas ut i Nobels namn. Och Ilhan och Sabina berättade vad de tyckte om Kazuo Ishiguros roman Never let me go, en bok som påverkat dem mycket.

– Meningen med livet är att förändra världen till en bättre plats, sade Sabina. När vi dör vill vi lämna något gott efter oss.

När programmet var slut och applåderna tystnat, tog litteraturpristagaren mikrofonen.

– Igår var jag inbjuden till det kungliga slottet och jag satt bredvid drottningen. Men jag kan ärligt säga, att ert framträdande har berört mig allra mest, sade Ishiguro Kazuo.

– Ni har gett mig ett minne jag tar med mig, sade han och medgav att han hade gråtit en skvätt.

– Här finns framtiden, det visade ni idag.