Badbyxtolerant. "Det hade kanske varit annorlunda mitt i stan men jag tycker att det känns okej att du står här så där", säger Söderbon Jupiter Sjöö. Foto: Karin Nilsson

Vad är rimligt på sommaren?

När solen kommer sätter vi alla inkörda beteendemönster – och varandra – på nya prov. Överallt i stan uppstår sommardilemman.

  • Publicerad 09:22, 31 maj 2013

Inget knas att gå i badbyxor inne i stan?
Vi unnar oss (på en vardag till och med), vi byter musiksmak och vi tar av oss kläderna. Stockholmaren ställs inför nya typer av prövningar på sommaren, inte minst när det gäller konsten att samsas om utrymmet.
Men av Vårt Kungsholmens test att döma blir vi också mer toleranta. En badbyxklädd och nybadad reporter på Hornstull är inget att höja på ögonbrynen åt, enligt Södermalmsbon Jupiter Sjöö.
– Det hade kanske varit annorlunda mitt i stan men jag tycker att det känns okej att du står här så där. Det är varmt ute och vi är hyfsat nära vatten, säger han.

Vi bär shorts
Varje sommar uppstår diskussionen för och emot shorts. Den professionelle cross fit-utövaren Lukas Högberg tvekar inte. Shorts funkar i alla lägen.
– Det vore ovant att se läkare eller bankmän i shorts, men varför inte? Man ska inte döma folk efter hur de ser ut.

Vi älskar med öppet fönster
Ja, det är härligt med vällustig älskog mitt på blanka förmiddagen. Men vad tycker barnfamiljerna som passerar ditt öppna fönster?  ”Oj, förlåt. Vi bara knullar lite” går inte hem hos alla.

Vi är oss själva – bakom solbrillor

”Ta av dig din truckerkeps”  och ”bakom mina solglasögon kan jag va’ mig själv” är två textrader som nu borde bakas ihop till: ”Ta av dig dina solbrillor – och va’ dig själv ändå”. Åtminstone inomhus.   

Vi spelar (dålig) musik (på hög volym)
Vanligtvis är vi ängsligt medvetna om god smak och sådant som är ”värt”. Men vad händer när värmen kommer? Jo, plötsligt sitter vi på en filt i parken och lyssnar på alptechno!

Vi klär oss som turister
Så illa är det sällan men risken att bli tagen för turist ökar. Den största förnedringen – att bli tillfrågad om du vill åka turistbuss – undviks genom att aldrig knyta tröjan runt midjan eller åka lånecykel.

Vi fångar dagen – och tar ett bloss
”Rökare? Jag? Nej, men jag gillar att röka på sommaren.” Aldrig är stockholmaren så nära att falla tillbaka i ett beroende som under en sådan där ”carpe fucking diem”-lullig kväll på en uteservering.

Barfota utan strumpor och skor
Att vi alla älskar att vara strumplösa i badet, betyder inte att vi gillar bara hälar på stan. Fast det kanske ändras. Nästa steg – efter barfotalöpning – kan ju bli bar-fotashopping, vem vet?

Vi smörjer in oss med kräm
Att de med öm och ljus hy preparerar sitt skinn går inte att säga mycket om. Men hur förhålla sig till den arom vi insmorda utsöndrar i kollektivtrafiken? Vem blir först med luktfri solkräm?

Vi byter svett mot svett
Plötsligt står vi där bredvid varandra på bussen. Svettig axel mot svettig axel. Först ryser vi av den oönskade närkontakten, sedan gör vi allt för att döda känslan av att vi gillar det. 

Vi visar mansbrösten
Att pipa ner till affären och köpa mjölk är något annat än att bygga altan. Fast allt som krävs kanske bara är ett nytt system för låneskjortor på platser där... ja på alla platser helt enkelt.

Vi dricker hur som helst
Folkis, vin, rosébubbel och alkoholfri gravidöl i alla tillåtna parker är en sak. Men den som tar med flaskan vidare ut på stan får vara beredd på att bli tagen… som lite loj, alternativt av polisen.

Fakta

Korts – en favorit som inte slagit

Det har gjorts försök från språkvårdarhåll att ersätta ”shorts” med ”korts”, men resultatet har varit nedslående.  Ordet shorts kom hit under första halvan av 1900-talet och ersätts inte i första taget. Enligt språkprofessor  Lars-Gunnar Andersson är det bara handeln som kan göra skillnad.
– Om butikerna kan ta mer betalt för korts än för shorts så kommer ordet tids nog att vara korts, säger han.
Räcker det inte med att någon inflytelserik person börjar använda korts?
–  Nej, glöm det. Du kanske får applåder från din gamla svensklärare men för att lyckas sprida det på bred front måste du ha kapitalismen med dig, säger Lars-Gunnar Andersson.

Visa merVisa mindre