Vad är grejen med Manillaskolan?

Ryktet om Campus Manilla har nått långt utanför Sveriges gränser. Vi följde med i skolbussen en morgon och försökte ta reda på varför skolan är så hajpad att föräldrar ringer och gråter för att deras barn ska få plats.

  • Publicerad 08:00, 9 nov 2014

Skolbussen som startat vid Odenplan är nästan full när den bromsar in vid Narvavägen. Där kliver syskonen Klara och Hjalmar Johansson på. De tycker båda att det är roligt att åka med kompisarna.

Dubbeldäckaren kör över Djurgårdsbron, förbi höga träd och gamla trävillor och passerar båtklubben på Biskopsudden innan den når Manilla. Det är som på landet, fast för innerstadsbarn. Inte konstigt att skolan är populär.

På gården springer Klara ikapp sin bästis Paula Stenqvist.

– Vi gick i samma klass på Östermalmsskolan och nu går vi i samma klass igen, säger de i mun på varann på väg mot aulan där det ska bli morgonsamling.

På en bänk utanför sitter några killar från 5b. De skojar och knuffas lite. Bara en kort stund senare sitter de tysta i aulan där en av lärarna spelar en nocturne av Chopin på flygeln. Rektorn delar ut utmärkelser och Hjalmar Johansson som går i 1r hör till dem som får kliva upp på scen, ta emot diplom och applåder. Sedan sjunger de Campus Manilla-sången allihop.

Skolan öppnade så nyligen som förra hösten och föräldrarna fick räkna med att en nyöppnad skola ofta dras med del barnsjukdomar. Men det har inte varit farligt alls, intygar några. Tvärtom inser de att det kanske var deras enda chans att få en plats då de lottades ut första gången. Annat är det nu när över 5 000 elever står i kö. Kanske räcker det inte ens att ha ställt sig i kö från den dagen du har fått personnummer.

Nybyggaranda

En av föräldrarna, Estelle Nordenfalk, förklarar att det finns en nybyggaranda som är positiv. Om det är så att man känner för att göra i ordning ett skidspår på vintern, ja då gör vi det säger hon.

– Jag gillar campus-tänket. Man har möjlighet att vara två heltidsarbetande föräldrar, du kan lämna och hämta barnen vid skolbussen. Och det finns massor av aktiviteter på skolan, som dans, fotboll, judo och skolan har eget roddlag. Och läxklubbar. Sen när barnen kommer hem finns det tid att umgås, säger hon. 

– Vi visste redan innan skolan startade att rektorn som också är rektor på Fredrikshovs slotts skola rekryterade bra lärare med ett brinnande intresse, säger Elisabeth Lagerqvist Närpin.

Campus-tänket, bra lärare och fina resultat lyfts fram som anledningar till vad som är bra med skolan enligt de föräldrar som Östermalmsnytt pratar med. Och självklart skolbussen, inte minst för att de får eleverna att komma i tid till skolan.

Själv pratar rektorn Maija Möller Grimakova gärna om konceptet att skapa förutsättningar för varje elev att utvecklas optimalt och att de kreativa ämnena är likvärdiga ämnen som matematik och naturvetenskap.   

99 procent nej

Det absolut jobbigaste med rektorsjobbet tycker hon är att behöva säga nej i 99 procent av fallen då föräldrar vill få in sitt barn på skolan. Det händer till och med att någon gråter.

– Jag vet inte hur, men ryktet spreds utomlands. I en av klasserna hade en tredjedel bott utomlands. Jag får samtal från Shanghai, Hongkong, New York, London. Och flera andra ställen. Många av eleverna läser också engelska som hemspråk på skolan, säger Maija Möller Grimakova.

Campus Manilla

Startade ht 2013.

Ett campus med amerikansk förebild med eftermiddagsaktiviteter och läxläsning på skolan.

Från förskoleklass till år 7 men byggs successivt ut till år 9.

På Campus Manilla finns också gymnasieskola som startade ht 2014.

Campus Manilla är systerskola med Fredrikshovs slottsskola.

Campus Manilla, Fredrikshovs gymnasium och Fredrikshovs slotts skola delar samma rektor. 

Öppet hus

Campus Manilla har öppet hus 15 november kl 10–12.

Föranmälan krävs.

Gå in på skolans hemsida för mer information på www.campusmanilla.se.

Varje år antas 48 elever till förskoleklassen, och 30 till årskurs 4 men det kommer de bara att göra ett år till under tiden som skolan bygger ut.

Visa merVisa mindre

Öppet hus

Campus Manilla har öppet hus 15 november kl 10–12.

Föranmälan krävs.

Gå in på skolans hemsida för mer information på www.campusmanilla.se.

Varje år antas 48 elever till förskoleklassen, och 30 till årskurs 4 men det kommer de bara att göra ett år till under tiden som skolan bygger ut.

Visa merVisa mindre