Urban blev mycket fundersam på vad de underliga holkar hade för syfte. Foto: Läsarbild Urban Larsson

Vad är det här för mystiska holkar?

Har du som Urban undrat vad det är för underliga holkar som sitter på träd vid några av Täbys motionsspår? – Är de för att hålla vildsvin borta? Läser de av luften? Nu har vi svaret, och de har med dig att göra.

  • Publicerad 21:00, 30 jun 2018

För en tid sedan upptäckte Täbybon Urban Larsson att någon satt upp underliga holkar på träden vid motionsspåren vid IP i Kyrkbyn.

– De ser ut som vanliga fågelholkar, men helt utan ingång för eventuella gäster. Inte ens ett litet hål för en humla.

De är placerade ungefär en halvmeter ovanför marken och är placerade mitt emot varandra – på varsin sida om motionsspåret.

– Det är kanske är någon form av vetenskaplig undersökning. Kanske sitter det en manick i holkarna som läser av beståndsdelarna och mängd? Eller kan holkarna vara försedda med något ämne som vildsvin ogillar skarpt?

Kommunen sitter på svaret

Urban är inte helt fel ute att när han gissar på någon slags undersökning. Vi får veta att det är kultur- och fritidskontoret som ansvarar för holkarna och där får vi svaret.

– Det är personräknare. De mäter hur många människor som använder våra motionsspår, säger fastighetschefen My Rönnols.

Kommunen vill helt enkelt kunna räkna hur många som nyttjar spåren för att se om deras insatser har gett någon effekt.

– Vårt mål är att flera ska använda spåren. Efter att vi satt upp elljusspåren på femkilometersspåret i Ensta såg vi en tydlig ökning av motionärer.