Bromma kyrkas senaste tillskott är en så kallad absid, ett rum där man ska kunna tända ljus och vara för sig själv en stund. Men det första kyrkobesökaren kliver in i är den äldre entrébyggnaden, vapenhuset.

Även här har saker hänt på sistone. Bland annat har porten flyttats från den något udda placeringen i söder till kyrkans västra sida, och en hiss ner till kryptan har installerats. Tillgänglighet är ett av ledorden i detta renoveringsprojekt.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-stangs-bromma-kyrka-for-omdebatterad-renovering/lmsad!5315599/

Vapenhuset kom till på 1960-talet. Att kyrkan, en av Stockholms äldsta byggnader, förvandlas är med andra ord inte unikt för vår tid. Så gott som alla århundraden har den byggts ut, förklarar Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma församling.

– Och på 1800-talet diskuterades det om man skulle riva kyrkan och bygga en ny, ståtlig katedral i stället, säger han.

I jämförelse med sådana påhitt kan planer på ett nytt kapell tyckas blygsamma. Men kritik har de väckt, så till den grad att det ursprungliga förslaget drogs tillbaka.

Vid en arkitekttävling kunde en ny byggnad utses, denna gång ritad av Stockholms tidigare stadsarkitekt Karolina Keyzer.

– En drömuppgift för en arkitekt, säger hon.

Sparsam på intryck

Även om det sista lagret kalkputs ännu inte är lagt på ytterväggarna när vi träffas, ser absiden i stort sett färdig ut. Jämfört med kyrkans äldre del och dess väggmålningar är interiören sparsam.

– Det här är ett förrum till kyrkan. Det ska inte överglänsa den och inte vara fullt med en massa intryck, säger arkitekten.

Att materialen tål att tittas på har varit viktigt för henne. Golvet är av gotländsk kalksten och ur väggen växer en bänk klädd i kalvskinn.

Kapellet har även begåvats med fönster som kyrkoherden är förtjust i. Ett av dem är i väggen mittemot bänken, under ljusbäraren.

– Det är lågt, så det är något man ser men man vet inte riktigt vad. Det blir som en bild av framtiden, säger Torbjörn Gustavsson.

Han ser fram emot de första ljuständningarna. Sådana har tidigare inte varit möjliga i Bromma kyrka på grund av brandrisken.

Viktigt med tidlöshet

Projektet har varit en långkörare, idén kläcktes för ett tiotal år sedan, men Karolina Keyzer tycker att det är bra när saker får ta tid och bli rätt. "Läsbarheten" är viktig när man tillför något nytt i en historisk miljö, säger hon.

– Men det är viktigt att tillbyggnaden är tidlös. Vi har inte dolt att den är gjord nu, men den ska också hålla med tiden. Nu kommer den att kunna stå kvar lika länge som resten av kyrkan.

För det finns det många man vill tacka, menar Karolina som är tydlig med att bygget har varit ett lagarbete där även kyrkan har fått säga sitt. Det arbetet är nu till ända.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få släppa arkitektrollen och komma hit som besökare. Då är det församlingens hus och jag är gäst.

https://www.mitti.se/nyheter/renovering-av-bromma-kyrka-forsenad-stoppas-av-okanda-skelett/lmshp!6688781/