Vaccinbussen som bland annat står på Rinkeby torg har lockat flera besökare efter kraven på vaccinbevis, men vaccinationstäckningen i stadsdelen har inte ökat nämnvärt. Foto: Claudio Britos

Vaccintäckningen fortfarande lägst i Rinkeby-Kista

Rinkeby-Kista är fortfarande den stadsdel med lägst vaccinationsgrad i Region Stockholm. Och nya siffror från slutet av oktober visar att just Rinkeby även har bland de lägsta vaccinationstäckningarna i hela landet.

  • Publicerad 17:42, 17 dec 2021

Enligt statistik från Region Stockholm som släpptes den 7 december ligger Rinkeby-Kista fortfarande sämst till i regionen när det kommer till att vaccinera sig.

Där låg andelen personer över 18 år som tagit sin andra dos vaccin endast på 56,8 procent.

Även Spånga-Tensta hade låga siffror, med 64,9 procent fullvaccinerade. Det är att jämföra med till exempel Vaxholm, som är bäst i regionen på att vaccinera sig. Där hade 85,8 procent av alla över 18 tagit sin andra spruta.

I dagarna släpptes även en ny rapport från SCB, som visade på ett samband mellan ett lågt valdeltagande i kommunvalet 2018 och lågt antal fullvaccinerade, två doser och över 18 år, den 26 oktober i år.

I den sammanställningen kunde man också se skillnad i vaccinationstäckning mellan olika, mindre områden inom stadsdelen, då SCB delat upp statistiken i så kallade demografiska statistikområden, DeSO:n.

SCB har delat upp Sverige i sammanlagt 5983 DeSO:n, där Rinkeby består av åtta stycken. Sex av dessa var på listan bland de 20 områden med lägst täckning i hela landet. Ett område från Tensta var också med på listan.

Kommer att öka. Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg ser att fler väljer att vaccinera sig och att de som nu erbjuds en tredje dos också gärna vill ta den. Foto: Claudio Britos

Rinkeby bland de lägsta i Sverige

Om man bryter ut enbart Rinkebys DeSO:n från statistiken hade de den 26 oktober, enligt SCB, en vaccinationstäckning på 42,25 procent i snitt. Tensta hade vid samma tidpunkt en täckning på 48,55 procent, medan Kista låg på 63,7, Akalla på 64,8 och Husby på 52,1.

– Det är svårt att svara på varför folk inte väljer att vaccinera sig. Det enda vi kan göra är att fortsätta jobba hårt med att sprida information, stötta regionen och underlätta vaccineringen, säger Toni Mellbom, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Han berättar att stadsdelen fortsätter ha regelbundna vaccinmöten, där representanter från samfund och föreningar i området, samt från stadsdelen och regionen, pratar om den nyaste informationen och lägger upp planer för hur den ska kunna spridas till medborgarna.

– Det är ett viktigt samarbete där vi kan nå ut med aktuell information, diskutera missförstånd och myter. Sedan sprider samfunden och föreningarna informationen genom sina egna kanaler på olika språk om det behövs, säger Toni Mellbom.

Fler väljer vaccinbuss

Helt mörkt är det dock inte. Även om det ännu inte påverkat den samlade statistiken i Järva nämnvärt, lockar den mobila vaccinationsenheten som ambulerar mellan Husby, Rinkeby och Tensta, allt fler.

Mer än dubbelt så många besökte bussen och vaccinerade sig efter de nya kraven på vaccinbevis, jämfört med innan.

– Just nu är det många som vill vaccinera sig där, vi ser en rörelse för alla tre olika doser som erbjuds vilket är väldigt bra, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, och fortsätter:

– Antal givna dos ett och dos två fördubblades från första halvan av november till andra halvan av november på mobila enheten i Järva. Vi ser också att antalet givna dos tre ökade med ungefär 350 procent från första till andra halvan av november.

Alla, oavsett bostadsort, kan dock vaccinera sig på bussen. Dessutom ingår även 16-18-åringar i statistiken.

Hit kommer vaccinationsbussen

Kista Galleria, Jan Stenbecks torg: Måndagar och fredagar 11–17, tisdagar, onsdagar och torsdagar 14–20, lördagar och söndagar 11–15

Tensta, Taxingegränd 6: Måndagar 10–17, söndagar 10–15

Husby, Oslogatan 4: Tisdagar och onsdagar 10–17

Rinkeby torg: Torsdagar och fredagar 10–17, lördagar 10–15

Hjulsta torg: Måndagar och tisdagar 10–17

Källa: 1177.se

Visa merVisa mindre

Inte ökat nämnvärt

Den 17 november meddelade regeringen att vaccinationsbevis skulle införas den 1 december.

jDe nya kraven verkade dock inte påverka vaccinationstakten nämnvärt. Statistik från regionen från den 16 november visade att 61 procent av befolkningen över 18 år i Rinkeby-Kista då hade påbörjat vaccineringen, alltså åtminstone tagit den första sprutan.

Den senaste statistiken från 7 december visade att siffran höjts med 1,2 procentenheter, till 62,2 procent som då fått minst sin första dos.

Motsvarande siffror i Spånga-Tensta var en höjning med 1,1 procentenheter, med 68,8 procent den 16 november och 69,9 procent den 7 december.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Vaccinationsbevis - det här gäller

Från 1 december kan arrangörer kräva vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer.

Vaccinationbeviset krävs för personer som är 18 år och äldre.

Väljer arrangören att inte kräva vaccinationsbeviset så gäller i stället Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang.

Beviset blir giltigt när det har gått 14 dagar efter två doser av Pfizer/BioNTech, Moderna eller Astra Zeneca. Alternativt en dos av Janssen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre