Hoppigt. Osäkra besked och leveranser gör att vaccinen mot covid-19 inte kan ges i den takt som det är tänkt. Foto: Google maps

Vaccinmålet allt mer avlägset

Massvaccineringen startar inte förrän i mitten av maj, och då med hjälp av renodlade vaccinationsmottagningar. Nu tvivlar även regionen på att man klarar målet att vaccinera alla innan halvårsskiftet.

  • Publicerad 09:02, 29 mar 2021

Det har blivit lite hoppigt eftersom vaccinet pausats.

Massvaccineringen av regionens invånare i åldrarna 19-59 år kommer inte att kunna starta förrän i mitten av maj. Det handlar då om 1,4 miljoner personer som ska erbjudas vaccin i Region Stockholm.

Anledningen är de osäkra vaccinleveranserna med ungefär en miljon färre doser än vad som tidigare utlovats. Beslutet 16 mars att pausa Astra Zenecas vaccin har också spelat in.

Bokas om

Det har vårdcentralerna som just nu vaccinerar gruppen 80+ märkt av.

– Det har blivit lite hoppigt eftersom vaccinet pausats. Många var ju inbokade och vi fick avboka dessa, berättar Jane Olsson, sjuksköterska på Husläkarna i Margretelund i Österåker.

– Men de som är avbokade bokas in så fort vi får in andra vaccin. De förlorar inte sin plats i kön.

Hon berättar också att många ringer med frågor kring vaccinen eller för att de vill prioriteras, trots att de inte står på tur. Orsaken kan vara att de har riskfaktorer.

– Men vi följder faserna, säger Jane Olsson.

Svårt att nå målet

På Region Stockholm förbereder man sig nu för de nya grupper som ska erbjudas vaccin, inte minst den avslutande massvaccineringen av länets cirka 1,4 miljoner 19-59 åringar.

Tanken är då att anlita ett renodlade vaccinatörer för att avlasta vårdcentralerna. Eftersom de stora vaccinleveranserna beräknas komma först framåt sommaren blir målet att alla invånare ska ha vaccinerats vid midsommar allt mer osannolikt.

”Ju mer vaccinleveranserna förskjuts mot juni desto större blir utmaningen att hinna erbjuda vaccination till alla invånare över 18 år till halvårsskiftet" står det i ett tjänsteutlåtande från Region Stockholm.
 

Så många har hittills vaccinerats

I hela landet har 12 procent – drygt 980 000 personer fått minst en dos vaccin.

Av dessa har närmare 420 000 fått två doser (5,1 procent av befolkningen).

I Österåker är siffrorna just nu lägre än rikssnitttet: 7,9 procent har påbörjat vaccineringen och 3,9 procent är färdigvaccinerade.

I Vaxholm är motsvarande siffror 6,9 respektive 3,4 procent som är klara.

Uppgifterna är från 24 mars

Källa: Nationella vaccinationsregistret

Visa merVisa mindre