Massvaccineringen av regionens invånare i åldrarna 19-59 år kommer inte att kunna starta förrän i mitten av maj. Det handlar då om 1,4 miljoner personer som ska erbjudas vaccin i Region Stockholm.

Anledningen är de osäkra vaccinleveranserna med ungefär en miljon färre doser än vad som tidigare utlovats. Beslutet 16 mars att pausa Astra Zenecas vaccin har också spelat in.

Bokas om

Det har vårdcentralerna som just nu vaccinerar gruppen 80+ märkt av.

– Det har blivit lite hoppigt eftersom vaccinet pausats. Många var ju inbokade och vi fick avboka dessa, berättar Jane Olsson, sjuksköterska på Husläkarna i Margretelund i Österåker.

– Men de som är avbokade bokas in så fort vi får in andra vaccin. De förlorar inte sin plats i kön.

Hon berättar också att många ringer med frågor kring vaccinen eller för att de vill prioriteras, trots att de inte står på tur. Orsaken kan vara att de har riskfaktorer.

– Men vi följder faserna, säger Jane Olsson.

Svårt att nå målet

På Region Stockholm förbereder man sig nu för de nya grupper som ska erbjudas vaccin, inte minst den avslutande massvaccineringen av länets cirka 1,4 miljoner 19-59 åringar.

Tanken är då att anlita ett renodlade vaccinatörer för att avlasta vårdcentralerna. Eftersom de stora vaccinleveranserna beräknas komma först framåt sommaren blir målet att alla invånare ska ha vaccinerats vid midsommar allt mer osannolikt.

”Ju mer vaccinleveranserna förskjuts mot juni desto större blir utmaningen att hinna erbjuda vaccination till alla invånare över 18 år till halvårsskiftet" står det i ett tjänsteutlåtande från Region Stockholm.