Alla vuxna i Sverige ska ha vaccinerats fram till sommaren, konstaterade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff, och gav samtidigt besked om ett lagförslag för ersättning vid eventuella biverkningar. Foto: Mostphotos/Regeringen

Vaccineringen i full gång – alla ska få sina doser under första halvåret

Målet är att alla vuxna i Sverige ska ha vaccinerats under det första halvåret. I början av veckan hade drygt 30 000 doser levererats till vårdgivare i Stockholms län – och just nu nu riktas erbjudandet om vaccination till flera olika grupper samtidigt.

  • Publicerad 15:48, 13 jan 2021

Alla vuxna i Sverige ska ha vaccinerats fram till sommaren, konstaterade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen.

Och nu pågår som Mitt i tidigare har berättat om vaccinationen för fullt i Stockholms län. Flera olika grupper vaccineras parallellt. Personer med hemtjänst och viss vårdpersonal tillhör de som erbjuds vaccin, men även personal inom kommunal vård och omsorg vaccineras.

I dag startar vaccineringen av vårdpersonal i Stockholm

– Det är mycket positivt att vi kunnat starta med flera grupper men vi måste fortfarande ha tålamod, vi har påbörjat arbetet nu och ökar takten allt eftersom vi får mer vaccin, säger Magnus Thyberg, avdelningschef och ansvarig för vaccinsamordningen i ett pressmeddelande.

Blir kontaktade för tid

Det är ännu inte möjligt att som enskild person boka tid utan de som i nuläget erbjuds vaccin blir kontaktade, meddelar regionen.

Det är inget tvång för till exempel vårdpersonal och anställda på äldreboenden att ta vaccinet.

– Vaccinationen är ett erbjudande. Vi ser att det är viktigt att personal får information och kan fatta rätt beslut, sa Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, på onsdagens pressträff.

Vaccinationer mot covid-19 har startat i Ekerö

30 900 doser levererades

På flera av länets akutsjukhus fick bland annat IVA-personal de första vaccindoserna på tisdagen. I veckan har också anställda inom kommunal vård och omsorg informerats av sina arbetsgivare om möjligheten till vaccinering, och flera tusen anställda har bokat tid för att få sin första dos, enligt regionen.

I måndags hade totalt 30 900 doser vaccin levererats till vårdgivare i regionen. Exakt hur många av doserna som har getts är ännu oklart, på grund av eftersläpning i inrapporteringen.

Hundratals äldre har fått vaccin i Solna

Besked om ersättning vid biverkningar

Bolaget Modernas vaccin är på gång att levereras till Sverige. Vaccinet omfattas inte av det svenska systemet för läkemedelsförsäkring och just nu finns det inte någon garanti om ekonomisk ersättning för individer som drabbas av biverkningar.

Regeringen har tidigare lovat att ta ansvar för sådan ersättning, och ett lagförslag ska läggas på riksdagens bord inom kort, gav Lena Hallengren besked om på pressträffen.

– Regeringen förbereder ett uppdrag till kammarkollegiet om en försäkring vid skador från vacciner mot covid-19 som inte ingår i läkemedelsförsäkringen som ska kunna gälla tills dess att själva lagen finns på plats, sa Lena Hallengren.

Snart är de som bor på Sollentunas äldreboenden immuna