Carina Samuelsson är 75 år och bor i Sjötungan. Hon ser bland annat fram emot att umgås med sina barnbarn lite bättre, gå på museum och äta ute. Foto: Claudio Britos

Vaccineringen av 80-plussare har börjat i Tyresö

Den efterlängtade covidvaccineringen av 80-plussare har börjat i Tyresö. Vissa gråter av lycka. ”Man känner sig som jultomten”, säger Maria av Solstråle Sténson vid Tyresö husläkarmottagning.

  • Publicerad 14:54, 18 mar 2021

Mitt i Tyresö har pratat med fyra vårdcentraler i Tyresö – Riddarens vårdcentral, Bollmora vårdcentral, Trollbäckens vårdcentral och Tyresö husläkarmottagning. De började alla med vaccineringen av 80-plussare förra veckan och vittnar om glädjen hos de som nu får sin första spruta mot coronaviruset.

– Vissa gråter av lycka. Man känner sig som jultomten i telefonen när man ringer och erbjuder vaccin. Det är ett hopp som tänds hos personalen och hos patienterna, säger Maria av Solstråle Sténson, verksamhetschef vid Tyresö husläkarmottagning.

Hon räknar med att mottagningen kommer vaccinera cirka 100 stycken 80-plussare första veckan.

– Hade vi fått fler doser hade vi kunnat vaccinera fler.

Den preliminära tidsplanen

Ett urval med var som var den preliminära tidsplanen för länet när den här artikeln skrevs. Tidsplanen kan ändras beroende på vaccintillgången:

Du som är född 1941 eller tidigare ska ha fått hem ett bokningsbrev under vecka 10–11 (9–19 mars). När du har fått ditt brev kan du boka tid för vaccination.

Du som är född 1942–1951 kommer preliminärt att få hem ett bokningsbrev under vecka 13–14 (29 mars–9 april).

Successivt från april: Du som är född 1952–1956 kommer att få hem ett bokningsbrev. Vilka veckor det rör sig om är fortfarande osäkert.

Under ”successivt från april” listas också, bland flera andra, ”du som har fyllt 18 år eller är äldre”.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Förra måndagen började regionen skicka ut brev med erbjudande om vaccination till åldersgruppen. Sammanlagt kommer 100 000 brev att ha skickats ut förra veckan och den här. De landar hos alla födda 1941 eller tidigare, som är folkbokförda i länet.

”Kommer finnas till alla”

Regionen uppmanar att vänta med att boka tid för sprutan tills brevet, med information om hur du bokar tid på din ordinarie vårdcentral, har kommit.

Hur mycket vaccin vårdcentralerna får beror på hur många 80-plussare de har listade. Hos Bollmora vårdcentral går det att boka tid både via telefon och hemsida. Verksamhetschefen Carina Heed manar till tålamod.

– Det kommer att finnas vaccin till alla, säger Carina Heed.

Bollmora vårdcentral började, liksom Trollbäckens vårdcentral, med de äldsta i gruppen förra veckan.

För att undvika trängsel blir patienterna till exempel upplysta om att inte komma före sin bokade tid och vänta minst två meter från varandra i kön, berättar Eva Bolin, verksamhetschef vid Trollbäckens vårdcentral.

– Det ska vara trängselfritt och smittfritt. Vi har en separat lokal med egen in- och utgång och bokar in en patient var tionde minut till varje vaccinatör. Sedan är det observation en kvart. Det är en del logistik men det fungerar bra, säger hon.

70-åringar näst på tur

Näst på tur efter 80-plussarna kommer de mellan 70 och 79. När den här artikeln skrevs var regionens preliminära bedömning att brev till de skickas ut vecka 13 eller 14.

Vaccinationerna i fas 2

Boka din vaccination först när du fått brev.

Det finns inte drop-in mottagning för vaccinering, utan du måste följa instruktionerna i brevet för att boka tid.

Om det är svårt att nå vårdcentralen – vänta någon dag innan du försöker igen.

Vaccinationerna är gratis.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

De flesta Tyresöbor kommer att vaccineras i fas 4. Det finns över 26 000 Tyresöbor som är mellan 18 och 59 år. Det är mer än hälften av befolkningen, konstaterar John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

– Det vi i kommunen generellt är behjälpliga med är information, att tillhandahålla lokaler och vara generös med bedömning av ledsagning. Vi har två vaccinatörer som gjort förfrågan om att etablera sig med anledning av covidvaccineringen och vi letar nu efter lämpliga lokaler till dem, säger han.

Fotnot: Artikeln skrevs innan Folkhälsomyndigheten beslutade att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin i väntan på Europeiska läkemedelsmyndigheten nya bedömning. Den offentliggjordes i går. Folkhälsomyndighetens ger sitt besked nästa vecka.