Resurs. Vårdcentralen To Care vaccinerar mot covid-19 i Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalms torg. Foto: Direktpress

Vaccinering i Hedvig Eleonora kyrka

Hedvig Eleonora kyrka har blivit ett tillfälligt center för vaccination mot covid-19. "Det känns väldigt bra att kunna hjälpa sin församling på ett angeläget sätt", säger biträdande kyrkoherden Sofia Bergström.

  • Publicerad 06:15, 6 apr 2021

Sofia Bergström, biträdande kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.

Förra onsdagen slog Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalms torg upp portarna och lät vårdcentralen To Care öppna ett center för covidvaccinering i kyrkan.

Vaccinationsarbetet i Hedvig Eleonora väntas pågå under hela våren, och patienterna kallas av vårdcentralen som var den part som tog initiativet.

– Vi välkomnade detta och är tacksamma att vi fick frågan, säger Sofia Begström, biträdande kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.

Kan utökas under våren

Just nu finns det två stationer för vaccinering, på två olika ställen i det stora kyrkorummet. Och när patienterna ska vila en stund efter sprutan står hela kyrkan till förfogande.

– Alla patienter som kommer hit är förbokade, det har gått väldigt lugnt och bra, säger Sofia Bergström.

Än så länge har vaccinationsarbetet inte krockat med något annat. Men framöver kan de behöva skruva lite på schemat, i takt med att kyrkan kan återuppta sina aktiviteter. Dessutom kan det bli aktuellt att låta fler vårdcentraler använda kyrkan, berättar Sofia Bergström.

– I en så väldigt speciell tid, när vår offentliga verksamhet är såpass begränsad, känns det väldigt bra att församlingen kan vara till hjälp i denna angelägna verksamhet, så att vi så snart som möjligt ska kunna samlas igen, säger hon.

Fler udda platser

Filadelfiakyrkan blir vaccinationscentral för Capio

Blå hallen har används för att vaccinera vårdpersonal

Konsert- och kulturarenan Fållan i Slakthusområdet blir vaccinationscentral för Doktor24.

Visa merVisa mindre