För de Mälaröbor som inte fått vaccin mot covid-19, eller väntar på sin andra dos finns fortsatt chansen på hemmaplan.

Ursprungsplanen var att den vaccinationsbuss som kommit till öarna sedan i somras skulle göra sitt sista besök den 28 september.

Kommunen har dock länge haft en förhoppning om att kunna förlänga det. Nu har besked kommit att det har beviljats.

– Det är regionen som beslutar men vi hade lämnat en önskan för att kunna fortsätta ha vårt höga vaccinationsläge, säger Lena Törnblom Löfqvist.

Samma dagar

Bussen kommer även i fortsättningen att komma tre gånger i veckan och det är samma dagar, tider och plats som gäller (se faktaruta).

Ekerö komun hade en förhoppning om utökade tider.

– Vi har frågat om det skulle gå att även få kvällstider, men det blev nej. Det beror på att bussen turnerar runt till andra platser också, säger hon.

Beskedet om förlängningen gäller till att börja med till den 30 november. Kommunen kommer fram till dess följa utvecklingen och utesluter inte att be regionen om en förlängning även efter det.

– Jag tror att det skulle kunna vara möjligt om reglerna ändras. Nu pratas det om den tredje dosen som ska gå till de äldre, säger Lena Törnblom Löfqvist.

Sedan tidigare står det klart att 12–15-åringar kan vaccineras. Men de ska inte vaccineras i bussen, utan främst i skolan.

Enligt Lena Törnblom Löfqvist har det varit stor efterfrågan på vaccinationstider i bussen i sommar och under inledningen av hösten.

– Det har varit fullt tryck, säger hon.