Krav. För att få vård- och omsorgsjobb i Ekerö kommun krävs snart att arbetstagaren är vaccinerad mot covid-19. Foto: Stefan Källstigen

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.

  • Publicerad 16:41, 13 jan 2022

Vaccinationspass har inte krävts för att få jobb inom vård och omsorg i Ekerö kommun under pandemin. Men snart blir det ändring på det.

På torsdagen kom besked att ett sådant krav införs för nyanställda inom vård och omsorg med omvårdnadsnära arbetsuppgifter. De nya reglerna gäller från och med nästa torsdag, den 20 januari.

– Våra äldre är de sköraste vi har och i Ekerö kommun ska vi erbjuda trygg och säker vård och omsorg med hög kvalitet. Därför har jag nu fattat beslut om att införa vaccinationskrav för nyrekryteringar inom vård och omsorg, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kan göras undantag

Kravet gäller oavsett om det handlar om en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.

– Vaccin är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. För att kunna upprätthålla en trygg och säker vård och omsorgsverksamhet för våra äldre, känns det som en självklarhet att de som arbetar inom området ska vara vaccinerade mot covid-19 och det känns som helt rätt beslut, säger Kjell Öhrström (M), ordförande i socialnämnden pressmeddelandet.

Beslutet gäller såväl kommunal verksamhet som vård- och omsorgstjänster som kommunen köper in.

Vaccinationspasset ska styrka att den arbetssökande har tagit det antal vaccindoser som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för respektive åldersgrupp vid anställningstillfället.

Enskilda prövningar görs för personal som av medicinska skäl eller andra skäl som definieras i grundlag inta kan ta vaccinet.

– Vad det gäller redan anställd personal så håller vi på och utreder den frågan och avvaktar besked och rekommendationer från nationella myndigheter, skriver kommunens presschef Anna-Karin Lindholm i ett mejl.

Beslut. Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) har tagit beslut att införa vaccinationskrav för nyanställda inom vård och omsorg. Foto: Ekerö kommun

Så vill Mälaröborna ha sina bibliotek i framtiden

Nyheter Besökare har svarat på frågor i stor undersökning Mer aktiviteter för unga och lättare att hitta parkering. Det finns på önskelistan när Mälaröborna sagt sitt om bibliotekens nutid och framtid.fredag 20/5 14:59

Här kan vuxna börja med friidrott på öarna

Nyheter Mälarö SOK: "Man får prova efter förmåga" Sugen på kulstötning, längdhopp och sprint, men utan erfarenhet och med junioråren bakom dig? Ingen fara. Sedan några veckor samlas ett gäng vuxna nybörjare för att träna friidrott tillsammans.fredag 20/5 14:54

Trädgårdsförening ordnar plantbyte på bibblan

Nyheter Chili och tomat vanligast i byteshandeln Gå till bibblan med en chiliplanta och kom hem med en slanggurka. 24 maj är det möjligt, när Västerorts Trädgårdssällskap ordnar Plantbytarkväll i Ekerö centrum.fredag 20/5 11:58