Krav. För att få vård- och omsorgsjobb i Ekerö kommun krävs snart att arbetstagaren är vaccinerad mot covid-19. Foto: Stefan Källstigen

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.

  • Publicerad 16:41, 13 jan 2022

Vaccinationspass har inte krävts för att få jobb inom vård och omsorg i Ekerö kommun under pandemin. Men snart blir det ändring på det.

På torsdagen kom besked att ett sådant krav införs för nyanställda inom vård och omsorg med omvårdnadsnära arbetsuppgifter. De nya reglerna gäller från och med nästa torsdag, den 20 januari.

– Våra äldre är de sköraste vi har och i Ekerö kommun ska vi erbjuda trygg och säker vård och omsorg med hög kvalitet. Därför har jag nu fattat beslut om att införa vaccinationskrav för nyrekryteringar inom vård och omsorg, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kan göras undantag

Kravet gäller oavsett om det handlar om en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.

– Vaccin är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. För att kunna upprätthålla en trygg och säker vård och omsorgsverksamhet för våra äldre, känns det som en självklarhet att de som arbetar inom området ska vara vaccinerade mot covid-19 och det känns som helt rätt beslut, säger Kjell Öhrström (M), ordförande i socialnämnden pressmeddelandet.

Beslutet gäller såväl kommunal verksamhet som vård- och omsorgstjänster som kommunen köper in.

Vaccinationspasset ska styrka att den arbetssökande har tagit det antal vaccindoser som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för respektive åldersgrupp vid anställningstillfället.

Enskilda prövningar görs för personal som av medicinska skäl eller andra skäl som definieras i grundlag inta kan ta vaccinet.

– Vad det gäller redan anställd personal så håller vi på och utreder den frågan och avvaktar besked och rekommendationer från nationella myndigheter, skriver kommunens presschef Anna-Karin Lindholm i ett mejl.

Beslut. Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) har tagit beslut att införa vaccinationskrav för nyanställda inom vård och omsorg. Foto: Ekerö kommun

Inga ändrade öppningstider för Tappströmsbron

Nyheter Långa köer när bron fastnade nyligen När Tappströmsbron nyligen fastande växte köerna långa på Ekerövägen. Men att se över när bron får öppnas är inget Trafikverket gör i dagsläget.onsdag 18/5 11:43

Passerkortet borta från tippen i Skå

Nyheter Ny betalningslösning för företagare Glömt passerkortet till tippen i Skå? Ingen fara. Nu kan alla Mälaröbor dumpa både kortet och slänga skräp smidigare.tisdag 17/5 16:58

Ekeröborna bra på plaståtervinning

Nyheter Mälaröbo: "Klimatdebatten bidrar" Att källsortera plastförpackningar verkar prioriterat bland Mälaröborna. I alla fall sett till färsk statistik. Ekerö är nämligen näst bäst bland länets kommuner.tisdag 17/5 11:54