Det här är en satsning som regionen står bakom och till en början kommer den äga rum i Upplands-Bro och Södertälje.

Syftet är att göra det så enkelt som möjligt för skolungdomar att vaccinera sig mot covid-19 i de områden där vaccinationstäckningen är lägre.

- Det finns stora skillnader i vaccinationstäckningen mellan olika områden i Stockholm och vi vill med bussarna, som kommer att ha drop in tider, sänka trösklarna för ungdomar som vill vaccinera sig genom att erbjuda vaccination under skoltid, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare, Region Stockholm, i en kommentar.

Den här insatsen kommer ske i nära dialog med Upplands-Bro kommun och utvärderas fortlöpande. Fungerar det bra i Upplands-Bro och Södertälje så kommer fler områden och skolor få samma möjlighet framöver.

Bussen kommer finnas i Upplands-Bro vid UBG under nästa vecka måndag-fredag.

Alla ungdomar födda 2005 och senare men som inte har fyllt 18 år ännu kommer erbjudas att vaccinera sig i anslutning till UBG.

– På kurvorna ser vi ju att det är framförallt ungdomar som behöver komma upp i vaccinationstakt. Vi vill ha drop-in och lättillgänglighet för våra ungdomar och då är det här en väldigt bra lösning, säger kommundirektören Ida Texell.