TRÖGT. Leveranserna av vaccin är det som stoppar upp vaccinationstakten i Region Stockholm. Foto: Mitt i/Most Photos

Vaccinationerna: Sollentuna ligger i botten i länet

Vaccinationen för covid-19 har dragit igång i Stockholms län. Men det går trögt. Dessutom varierar fördelningen mellan kommunerna – och Sollentuna ligger i botten.

  • Publicerad 11:10, 9 feb 2021

Drygt 15 000 personer i Stockholm har fått sin första dos, men bristen på vaccin begränsar fortfarande vaccinationstakten.

– Nu behöver vi tydligare besked från nationellt håll om vilka vaccin vi kan få, när vi kan få dem och i vilka volymer. Det är först då vi kan ge våra vårdgivare som ska sköta vaccinationerna bra långsiktigt hållbart planeringsunderlag och att vi kan ge tydliga besked till de som ingår i de prioriterade grupperna om när de kan erbjudas sina vaccinationer, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Ojämn fördelning

Fördelningen av vaccin mellan länets kommuner varierar.

I tre kommuner – Österåker, Ekerö och Botkyrka – har över 2 procent av invånarna fått den första dosen, enligt de senaste uppdaterade siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

I andra änden finns Järfälla där bara 1,13 procent har fått första dosen.

Även Sollentuna ligger i botten i länet. Endast 1,36 procent av Sollentunaborna (1 005 av 73 915) har fått vaccinet. Det är sämre än 21 av länets 26 kommuner.

Även när det gäller den andra vaccindosen ligger Sollentuna dåligt till enligt FHM:s senaste statistik då bara 55 Sollentunabor har fått den. I relation till antalet invånare är endast två kommuner i länet (Vaxholm och Södertälje) sämre än så.

"Intensivt arbete" pågår

Den här veckan ska ytterligare 30 780 doser vaccin levereras till Stockholm och nästa vecka (v7) ska ytterligare 51 860 doser komma.

Stockholm missgynnas när vaccin fördelas

Nästan alla som bor på äldreboenden har nu vaccinerats. När det gäller allmänheten är tillgången på vaccin avgörande. Det är 1,4 miljoner personer i Region Stockholm som ska erbjudas vaccinering, när de äldre och de som tillhör riskgrupper har fått sitt.

– Vårdgivarna ser nu över alternativa lokaler för detta, exakt vilka är det för tidigt att säga men det pågår ett intensivt arbete. Förhoppningen är att det kan starta i april, säger Magnus Thyberg.

Stort intresse för vaccin bland Soloms personal

100 döda i covid-19 inom äldreomsorgen – och ökad smittspridning igen

Vaccinationernas fyra faser

Fas 1: Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. Personal som arbetar nära personer som bor på särskilda boenden eller har hemtjänst. Personal inom hälso- och sjukvård. Vuxna som lever med någon som har hemtjänst.

Fas 2: Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först. Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation de senaste 12 månaderna och deras hushållskontakter. Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter. Personer 18 år och äldre som får insatser enligt LSS. Personer som är 18 år eller äldre som har beslut om assistansersättning. Personal inom vård och omsorg.

Fas 3: Personer i åldern 60–64 år. Personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa smittskyddsråd. Personer i åldern 18–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning: Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, stroke, hypertoni, kronisk lungsjukdom, svår och instabil astma, extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar, flerfunktionshinder, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och 2, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, downs syndrom. Personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa.

Fas 4: Personer 18 år och äldre och som inte prioriterats i tidigare faser. Om brist på vaccin skulle uppstå bör prioritering ske utifrån ålder och socioekonomi.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trots skärpt ton – majoritet utan munskydd i kollektivtrafiken

Nyheter "Märker ingen skillnad nu mot innan" Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm som har utökat rekommendationen om munskydd. Men någon skillnad syns inte,...måndag 1/3 15:17

Glaskupor stals från Peter Plax gravplats

Nyheter Anmälan upprättad om brott mot griftefriden Peter Plax pappa Dmitri Plax uppmanar personerna som stal dekorationerna på minnesplatsen att lämna tillbaka dem: "Det är obegripligt"måndag 1/3 15:14

I dag höjs flera avgifter inom vård och omsorg

Nyheter "Bättre i fas med andra avgifter" Kommunfullmäktige har beslutat om en höjning av vissa avgifter inom Sollentuna kommuns vård och omsorg. De nya taxorna gäller från i dag, den 1 mars, och det handlar om bland annat måltidsavgifter på...måndag 1/3 11:15