Erik Kropf har fått motta såväl ris som ros efter den uppmärksammade skylten. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Vabbade för klimatet – blev polisanmäld

Under klimatdemonstrationen i fredags rapporterade Mitt i om Skarpnäckbon Erik Kropfs som gick i tåget med sin dotter. I handen höll han en skylt med texten: ”Klimat-vab för skolstrejken”. Budskapet har orsakat många reaktioner i sociala medier – och nu även en polisanmälan.

  • Publicerad 17:27, 18 mar 2019

Erik Kropfs demonstrerade för klimatet tillsammans med sin åttaåriga dotter med budskapet: ”Klimat-vab för skolstrejken”.

För Mitt i förklarade han att dottern ville demonstrera och att han bestämde sig för att följa med.

– Jag ska anmäla det här som vab, så får vi se om det funkar, sade han i fredags.

Vilka reaktioner har du fått?

– Först så fick jag bara en massa positiva reaktioner, men sedan delades artikeln på en Facebooksida för klimatförnekare – och så drog näthatet igång, säger Erik Kropf.

Tonen från klimatförnekarna har varit både aggressiv och hotfull, berättarErik Kropf, som tycker att det stärker Greta Thunbergs budskap.

– Greta pratar ofta om att vuxna behöver lika mycket utbildning som barn. Det bemötande jag och andra demonstranter fått i sociala medier tycker jag bevisar det.

Vabben är symbolisk

Erik Kropf, som är knuten till Bagarmossen Resilience Centre som jobbar med hållbarhet och omställning, anmälde sin ”vab” till Försäkringskassan, men har inga förhoppningar om att vabben ska gå igenom. Summan som i så fall skulle betalas ut är 42 kronor.

– Att anmäla det som vab är symboliskt. Poängen är att det ska starta tankar hos handläggarna på försäkringskassan.

Försäkringskassan kommenterar inte enskilda ärenden, men anmälan kommer inte att gå igenom, meddelar de när Mitt i kontaktar dem.

– Att följa med sitt barn på en demonstration är inte en giltig anledning för vab, säger Jonatan Ohlin, pressekreterare vid Försäkringskassan.

Är polisanmäld

Under helgen fick Erik också ett meddelande på Facebook om att han blivit polisanmäld. Vad han är anmäld för vet han inte men han gissar att det rör sig om skattebedrägeri.

– Det känns olustigt att bli anmäld, men jag är absolut inte orolig för att det blir åtal.

Erik Kropf vill dessutom lansera ett nytt begrepp: VAP – vård av planeten.

– Det borde finnas någon typ av skyddsnät om man vill spendera några timmar av sin jobbdag med att vårda samhället – eller planeten.

Här klimatstrejkar Stockholms ungdomar