Var är Wurren? Korvkiosken är puts väck. Foto: Robin Högberg

Va!? Var är klassiska korvkiosken på Fridhemsplan?

Trottoararbetet på Fridhemsplan har gjort att de älskade kioskerna tvingats flytta. Blomkiosken har hittat ny plats på andra sidan gatan. Men var är Wurren?

  • Publicerad 10:50, 25 aug 2017

Grill- och blomkiosken vid Fridhemsplan måste flytta eftersom staden ska bygga ut trottoaren vid tunnelbanan, som StockholmDirekt berättat tidigare.

Grillkiosken Wurrens ägare, Ali Simsek, som redan stängt igen kiosken och lämnat platsen, är besviken över att ha fått lämna.
– När jag köpte kiosken 2011 fanns det inga planer på att bygga om trottoaren. Så jag räknade med att få stanna. Nu har jag fått sälja kiosken för att täcka kostnaden för att forsla bort den.

Fridhemsplans älskade kiosker måste flytta

Kioskerna har inte blivit anvisade någon ny plats att stå under ombyggnationen, däremot informerats att de kan söka tillfälligt bygglov för en annan plats.
– Jag hade möjlighet att flytta till andra sidan av Drottningholmsvägen men det är mycket färre människor som går där. Den platsen är död. Då blir det alldeles för olönsamt att köpa en ny byggnad och installera toa, avlopp och fettavskiljare för att vara där tillfälligt, säger Ali Simsek, och tillägger:
– Men får jag flytta tillbaka till samma plats när byggarbetet är klart så är det självklart att jag köper en ny kiosk.

Får flytta tillbaka nästa år

Arbetet med trottoaren ska vara klart i oktober nästa år, berättar Mats Larsson, anläggningsingenjör på trafikkontoret på Stockholm stad.
– Båda kioskerna kommer få flytta tillbaka när arbetet är klart. Korvkiosken kommer kunna stå ungefär på samma plats som den stått, säger han.

Stadens nya besked: Fridhemsplans kiosker kan bli kvar

Blomsterkiosken flyttade till andra sidan av Drottningholmsvägen i onsdags. Kiosken kommer tills vidare stå vid byggnaden där biografen Draken tidigare låg. När arbetet med trottoaren är färdigt kommer kiosken flytta tillbaka igen på ungefär samma plats som den stått innan den tillfälliga flytten.

Krångligare att gå

Biltrafiken kommer kunna köra i båda riktningar under arbetets gång. I går började arbetet med att gräva upp trottoaren där kioskerna stått men åtminstone en månad framåt kommer den gångbara delen av trottoaren vara oförändrad. Framkomligheten på gångbanan kan senare bli mer begränsad på grund av arbetet, men det kommer att gå att nå butikerna under hela ombyggnaden.

Beskedet: Trottoaren breddas vid Fridhemsplan - men kioskerna blir kvar

Blomkiosken på ny plats vid Fridhemsplan. Foto: Erik Simander