VA-utbyggnaden i Årsta havsbad försenas

Den stora va-utbyggnaden i Årsta havsbad ser ut att försenas i närmare ett år. Beskedet kommer som en chock för många i området. – Det kommer att dra i väg något fruktansvärt i tid, säger villaägaren Kåre Karlström.

  • Publicerad 16:12, 25 okt 2015

Häromveckan, bara dagar innan va-arbetet skulle vara färdigt, avbröt entreprenören Siaab allt och lämnade Årsta havsbad.

Siaab ville förlänga arbetstiden fram till 30 juni nästa år, men fick nej av kommunen, och parterna är inte överens om vad som gjorts i förhållande till vad kommunen betalat ut.

Stoppet pågår i 30 dagar.

– Det stämmer att vi inte är överens. Vi har stannat arbetena på grund av att Haninge kommun inte erlägger oss betalning för våra utställda fakturor, säger Siaabs vd Daniel Johansson.

Årsta havsbadsborna hade hoppats att det kommunala va-systemet skulle vara inkopplat senast till sommaren, men så blir det inte.

– Det vore ren katastrof om kommunen måste göra ny upphandling nu, säger Kåre Karlström, en av villaägarna vi träffar i den gamla sportstugebyn.

Många bland de 850 fastighetsägarna tycker redan att orten blivit orättvist behandlad av kommunen.

Kulturmärkningen av byn gör att husen bara tillåts bli högst 70 kvadratmeter stora. Samma kulturskydd har betytt nej till Attefallhus i byn.

Dessutom är Årsta havsbad det första omvandlingsområdet i Haninge som drabbas av de nya, höjda va-anläggningsavgifterna.

Till exempel får en ägare till ett hus på en 800 kvadratmeter stor tomt i Årsta havsbad en anslutningsavgift på 154 000 kronor, 6 565 kronor dyrare än innan höjningen för motsvarande tomt.

I värsta fall kan förseningen betyda att det blir ännu dyrare för husägarna.

– Kommunen har hållit på i flera år med projektet, och vi bara väntar och väntar. Många här har ju rivit sina gamla anläggningar och förberett och gjort nya badrum för att kunna dra in avlopp nu. Jag har ny pump och har redan lagt in 170 000 kronor på detta, säger Kåre Karlström.

Först när allt arbete är färdigt kommer kommunen att fakturera fastighetsägarna. Detta väntas i dagsläget kunna bli först till nästa höst.

– Vi förbereder i nuläget en ny upphandling, för att inte förlora för mycket tid ifall den nuvarande entreprenören väljer att bryta kontraktet, säger kommunens projektledare Karl-Ossian Frimodt.