Va?! Det går BÄTTRE för Östermalmshallen efter flytten ut på torget

Betydligt fler besökare än väntat, ökad omsättning för handlarna och tummen upp från den yngre publiken – det är statusen för den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, en månad efter öppnandet.

  • Publicerad 16:30, 11 maj 2016

Jag var typ aldrig i den gamla hallen, denna passar mig bättre.

Det har gått en månad sedan den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg öppnade. En månad som har visat sig vara en succé – åtminstone sett till antalet besökare och försäljning.

– Antalet besökare har gått upp långt mer än vad vi hade räknat med. I Östermalmshallen var antalet veckobesökare drygt 30 000, i den tillfälliga hallen är det nu drygt 50 000 besökare i veckan, säger Olle Henriksson, projektledare på fastighetskontoret i Stockholms stad.

Vill locka unga

Inte nog med att besökarna är fler, särskilt en kundgrupp verkar gilla den tillfälliga hallen mer än den gamla – det yngre klientelet.

– Jag var typ aldrig i den gamla hallen, denna passar mig bättre. Det var trångt i den andra, här är det mer utrymme och det är inte lika svårt att få bord. Vi har till och med pratat om att det skulle vara kul om den här saluhallen fick vara kvar, säger Petra Eriksson, 26.

Nu tittar staden på vad det är som lockar de yngre gästerna och vad man kan göra för att de ska följa med tillbaka när den renoverade Östermalmshallen öppnar om två år.

– Vi har en dialog med projektets arkitekter, hur man kan säkerställa att den nya hallen vidmakthåller attraktionen för den yngre publiken. Det finns antikvariska krav så vi är begränsade i vad vi kan göra, men vi ska titta på vad den yngre publiken uppskattar i den nya hallen och som vi ska tänka på vid tillbakaflyttningen, säger Olle Henriksson.

Det tilltagande antalet besökare har också lett till mer försäljning. Olle Henriksson har fått signaler från handlarna om att omsättningen har ökat med 20-30 procent.

Carolina Pettersson, butikschef på Robert's Coffee, bekräftar bilden:

– Besökarna har ökat och vår omsättning har absolut också ökat, så det är jätteroligt, säger hon.

"Mer tillgängligt"

Även Carolina Pettersson har lagt märke till att den yngre publiken har blivit större.

– De är här, men de äldre och stammisarna är också kvar. Jag tror att det har blivit ett bättre flöde och mer tillgängligt, folk går genom hallen och passar på att köpa något. Och det har blivit fler sittplatser.

Men trots att det går bra för hallen på torget finns inga planer på att göra den permanent.

– Det är en tillfällig byggnad på ofri grund, det är stadens gatumark. Att det finns de som vill ha den kvar tror jag, men jag tror att de flesta vill ha bort den. Östermalmstorg utan torg är ju lite konstigt, säger Olle Henriksson och tillägger att de tittar på om det kan finnas något användningsområde för den någon annanstans.

Men kostnaderna stiger

Renoveringen av Östermalmshallen blir dyrare än tänkt. Den senaste slutkostnadsprognosen på 635 miljoner kronor har nu stigit till 725 miljoner kronor. Anledningen är att hallen är i sämre skick än befarats, att det har skett förändringar i vilka fastigheter som ska ingå i projektet och att förutsättningarna för uppförandet av den tillfälliga hallen var mer komplext än man trott.

Arbetet med deljplanen för fastigheten, där hotellet som ska sammanlänkas med den renoverade Östermalmshallen, drar ut på tiden. Om den inte antas under sommaren kan planarbetet sinkas.

Visa merVisa mindre