Vänsterpartiet i Solna vill att äldre ska kunna åka på kollo nästa sommar. Foto: Mostphotos

(V) vill ha sommarkollon för pensionärer

Det behövs fler sommarkollon i Solna, inte för barnen, utan för de som befinner sig på andra sidan medelåldern. Det tycker Vänsterpartiet i Solna, som skrivit en motion om äldrekollon i staden.

  • Publicerad 16:34, 5 jun 2017

Hajk, spring i benen och en sandig ostsmörgås på stranden är kanske inte det som står på schemat om Vänsterpartiet i Solna får igenom sin motion om sommarkollon i staden.

– Själva ordet kollo låter lite spännande, man kanske tänker på barn och ungdomar som åker till någon stugby, men det måste inte vara så, säger Thomas Magnusson, (V), gruppledare i kommunstyrelsen, som skrivit motionen om äldrekollon i Solna stad.

Äldrekollon finns redan på ett flertal platser i Sverige, bland annat Norrtälje och Örebro. Verksamheten riktar sig till ensamstående personer över 70 år och går ut på att ge de äldre möjlighet att vara utomhus och umgås i grupp.

– Vi märker att vi har fler äldre som blir ensamma av olika skäl, det kan vara att make eller maka gått bort eller att gamla vänner är såpass sjuka att de inte kan träffas eller barn och barnbarn som inte bor i närheten. Under övriga året finns en del aktiviteter men under sommaren är det mycket som står still, samtidigt som sommaren är en trevlig årstid att göra olika aktiviteter på, säger Thomas Magnusson, (V).

Gemenskapen på äldrekollon har en rad hälsoeffekter för de äldre som sover bättre, tar färre mediciner och låter rollatorn stå, enligt en forskningsrapport från Lunds Universitet. Forskarna tror även att kolloverksamheten kan vara en lönsam investering eftersom krya medborgare kostar mindre.

Exakt hur upplägget för Solnas äldrekollon skulle kunna se ut är inte klart, men vanliga inslag i andra kommuner är aktiviteter som boule, bingo, allsång, tipsrundor och bad.

– Vi tänker oss något liknande upplägg som de har haft i Örebro där de åker iväg och är borta fem-sex dagar och får en annan upplevelse, det är helt enkelt ett sätt att stimulera äldre som annars blir sittande hemma. Vi som arbetar vill kunna bryta vardagsmönstret och sticka iväg på en semester och det gäller även när man blir äldre, säger Thomas Magnusson, (V).

I Örebro har kommunen i år lagt en halv miljon i budgeten på äldrekollon. Hur mycket summan skulle landa på i Solna har varken Vänsterpartiet eller förvaltningen räknat på ännu, men precis som i Örebro skulle deltagarna få stå för en del av kostnaden själva.

– Med ganska små medel borde vi kunna åstadkomma en kolloverksamhet för de äldre. De kommer att att få stå för en del själva, men samtidigt är de som kanske särskilt behöver det här de som är ekonomiskt utsatta, så avgiften måste hållas låg, säger Thomas Magnusson, (V).

I motionen som lämnades i kommunfullmäktige förra måndagen föreslår Vänsterpartiet att Solna stad ska erbjuda sommarkollon för äldre från och med sommaren 2018.