Visionsskiss. Snart är det dags för Svenska Bostäders styrelse att ta beslut om hur de ska gå vidare med byggprojektet vid kvarteret Plankan. Foto: Södergruppen arkitekter

V: Stoppa bygget av gårdshuset i kvarteret Plankan

Det kritiserade byggprojektet i kvarteret Plankan på Södermalm har blivit långt dyrare än tänkt. Oppositionen vill nu att delar av projektet stoppas.

  • Publicerad 16:36, 2 dec 2020

Mitt i har tidigare skrivit om de kritiserade planerna på att rusta upp och bygga 162 nya bostäder i kvarteret Plankan på Södermalm.

Bygget satte igång förra året, men prislappen på projektet har stigit vid ett flertal tillfällen, bland annat beroende på att huset och innergården var i sämre skick än väntat.

Senaste ökningen var på 224 miljoner kronor, vilket gör att totalsumman landar på 916 miljoner kronor.

Kritiserat byggprojekt på Söder blir 224 miljoner kronor dyrare

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd och ordförande i Svenska Bostäder. Foto: Victor Malmcrona

Behövde utredas

Den höjda kostnaden behövde godkännande av Svenska Bostäders styrelse, som på det senaste sammanträdet valde att skjuta på att ta beslut om kostnaden till nästa möte.

– Svenska Bostäder har tidigare lagt fram kalkyler och prognoser till bolagsstyrelsen som inte visat sig stämma. Det är inte acceptabelt, därför har vi nu inför torsdagens möte ett gediget underlag för diskussion och beslut, skriver fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), ordförande i Svenska Bostäder, i ett mejl.

Handbroms. Skissen visar en vision av det runda huset på kvarteret Plankans innergård. Oppositionen vill nu att den här delen av bygget stoppas. Foto: Södergruppen arkitekter

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och vice ordförande i Svenska Bostäder. Foto: Linda Gren

Vill avbryta delar

Samtidigt har oppositionen lagt ett alternativt förslag – gör klart påbyggnaden, men avbryt bygget av gårdshuset.

– Det kommer vara bland det dyraste Svenska bostäder byggt, någonsin. Det finns en begränsad summa pengar att bygga bostäder för, om de går till att bygga ett fåtal dyra finns inga pengar över för att bygga andra, billigare lägenheter med överkomliga hyror, säger Clara Lindblom (V), vice ordförande i Svenska bostäder.

Från majoritetshåll ser det dock inte ut att vara ett alternativ att stoppa vissa delar.

– Det är bolagets mening att det vore direkt ekonomiskt ansvarslöst att avbryta projektet i så här sent skede, och jag delar den bedömningen. Detaljer om beslutet som fattas får jag återkomma till efter mötet, men en viktig del kommer vara att fortsätta jobba med att förbättra bolagets riskbedömningar inför nya projekt, skriver Dennis Wedin.

Risk för ytterligare kostnader

Inom oppositionen menar man att de kostnader som är kopplade till att avbryta projektet vägs upp av minimerad risk och frigjorda medel.

– Det innebär en kostnad som bolaget belastas med i år, men det kommer frigöra pengar som kan investeras i andra bostäder framåt. Det här projektet är redan för dyrt, och risken är att det drar iväg ytterligare. Det är läge att dra i handbromsen, säger Clara Lindblom.

Beslut om hur man ska gå vidare med projektet tas på Svenska bostäders styrelses sammanträde nu på torsdag.