Svart på vitt. Fusket i Rågsved avslöjades av tidningen Hem & Hyra. Foto: Sofie Sigrinn/Wikimedia

V och S ser rött efter ombildningsfusk

Oppositionen reagerar starkt efter en kontroversiell ombildning i södra Stockholm. Nu kräver de en förklaring från fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). "Blir löjligt när de vänder frågan mot mig", säger han.

  • Publicerad 14:38, 13 apr 2022

Den här affären­ är faktiskt ännu värre än tidigare exempel.

Tidningen Hem & Hyra avslöjade nyligen hur vd:n för företaget Restate, som jobbar med att genomföra ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, uppmanat sina kompisar att tillfälligt folkbokföra sig på en adress i Rågsved.

Dessa kompisar hjälpte med sin röst till att bilda en majoritet i den privatägda hyresfastigheten som gjorde en ombildning till bostadsrätter möjlig.

Efter ombildningen ”flyttade” kompisarna tillbaka till Halmstad, där de egentligen bodde.

Hem & Hyras avslöjande har lett till stark kritik mot stadens ombildningspolicy från både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

– Vi har tidigare varnat för den här typen av oseriösa­ aktörer­. Dennis Wedin måste­ ta ansvar för sin ombildningspolitik. Socialdemokraterna kräver ett stopp för ombildningarna, säger Karin Wanngård (S).

V går till polisen

Vänsterpartiet går ännu längre och polisanmäler den inblandade konsulten.

– Det är tyvärr inte första gången som ombildningskonsulter agerar tvivelaktigt men den här affären är faktiskt ännu värre än tidigare exempel, säger Clara Lindbom (V) som även hon undrar om Dennis Wedin kommer att göra något åt saken.

Enligt V har konsulten som användes i Rågsved varit­ inblandad i ombildningar av allmännyttan i exempelvis Hässelby.

Vill se över reglerna

Avslöjandet har även fått justitieminister Morgan Johansson (S) att reagera och han tycker det är dags att se över regelverket för ombildningar.

Men fastighetsborgarrådet menar att staden har strikta regelverk som omöjliggör den typ av skenaffär som påstås ha inträffat i Rågsved.

– Om detta är en gråzon i lagstiftningen är det regeringen som har ansvaret att utreda frågan närmare, och jag inväntar att justitieminister Morgan Johansson nu gör som han sagt och agerar, säger Dennis Wedin (M).

Nöjd. Fastighetsborgarådet Dennis Wedin är säker på att ombildningar av allmännyttan sker enligt reglerna. Foto: Pekka Pääkkö

Färre hyresrätter än för 20 år sedan

Enligt statistik från SCB och Hyresgästföreningen ombildades strax över 91 000 lägenheter mellan åren 2000 och 2020.

Under samma period byggdes drygt 31 000 nya hyresrätter. Enligt de siffrorna hade Stockholm drygt 60 000 färre hyresrätter år 2020 jämfört med 20 år tidigare.

Under den senaste majoritetens mandatperiod, dvs 2019 t o m april 2022 har 1566 lägenheter sålts.

Källa: Hyresgästföreningen/SCB/ Vänsterpartiet

Visa merVisa mindre

Kritisk. Stoppa alla ombildningar i Stockholm menar Karin Wanngård (S) Foto: Sacharias Källdén