Niklas Andersson är gruppledare för Vänsterpartiet i Sigtuna kommun. Foto: Pressbild Västerpartiet

V: "Måste finnas hyresrätter som folk har råd med"

När Vänsterpartiet spår vilka frågor som kommer att dominera i Sigtuna kommun inför valet hamnar trygghetsfrågan och klimatet i fokus.

  • Publicerad 08:55, 18 nov 2021

Mitt i Sigtuna fortsätter sin valbevakning och denna vecka är det Vänsterpartiet som frågas ut. Vänsterpartiets gruppledare i Sigtuna, Niklas Andersson, anser bland annat att trygghetsfrågan och klimatet är de stora ämnena inför valet.

– Det är många som upplever att tryggheten har försvunnit när marknadsideologin har fått härja fritt. Vi har en skenande trångboddhet i Sigtuna kommun. Dessutom så står vi inför en enorm utmaning när de gäller att nå våra klimat- och miljömål och anpassa kommunen till ett mer föränderligt klimat. Här vill vi något helt annat än dagens styre, säger Niklas Andersson.

Förutom det nämner Andersson att Vänsterpartiet ser hur privatiseringen av hemtjänsten, etableringen av friskolor och olika nedskärningar i välfärden sakta monterar ner samhällets skyddsnät.

Om Vänsterpartiet skulle ingå i en kommunledning efter valet ser Niklas Andersson att kommunen ska satsa på flera saker.

– Två stora saker för oss är, dels en hemtjänst som fungerar och åter drivs i kommunal regi och dels en helt annan bostadspolitik, så att det finns tillräckligt med klimatsmarta hyresrätter som folk har råd med.

Och det är inte allt.

– Utöver det som jag tog upp ovan är det viktigt att kommunen och samhället finns där för dem som behöver. Särskilt viktigt är det i Valsta och Tingvalla, fortsätter han.

Det har varit ett turbulent år och en mandatperiod som präglats av grova brott och framförallt en hotbild mot lokalpolitiker. Hur tror du sånt påverkar engagemanget hos de förtroendevalda?

– Vi fritidspolitiker för Vänsterpartiet har inte märkt någon hotbild mot oss som individer. Däremot så har vår lokal upprepade gånger utsatts för högerextremt klotter. Annars är det som främst har påverkat engagemanget i vår fullmäktigegrupp det hårda samtalsklimatet i de politiska församlingarna. Det är något som verkligen gör mig väldigt ledsen.

I samband med att denna artikel publiceras i tidningen befinner sig Niklas Andersson på annan ort.

– Vi är ett gäng som åker till Vänsterdagarna i Göteborg för att samlas med över tusen andra vänsterpartister från hela landet. Det ser jag fram emot, säger Niklas Andersson.

Så här ser makten ut i Sigtuna

Mandatperioden 15 oktober 2018 - 14 oktober 2022 för kommunfullmäktige i Sigtuna kommun.

Moderata Samlingspartiet, 16 mandat

Centerpartiet, 3 mandat

Liberalerna, 3 mandat

Kristdemokraterna, 3 mandat

Sigtunapartiet Samling för Sigtuna, 2 mandat

Socialdemokraterna, 12 mandat

Sverigedemokraterna, 7 mandat

Vänsterpartiet, 3 mandat

Miljöpartiet de gröna, 2 mandat

Visa merVisa mindre

Sigtuna kommunhus i Märsta. Foto: Jens Kassnert

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58