V kritiska mot nedskärningarna i Haninge

Vänsterpartiet kritiserar de aktuella nedskärningarna på Haninges socialtjänst. ”En Kafka-process för den som söker stöd”, säger William Friström (V).

  • Publicerad 10:18, 24 maj 2018

Vänsterpartiet, som saknar rösträtt i Haninges socialnämnd och bara har ersättarplats, är kritiska till flera av de aktuella nedskärningarna.

Partiet lämnar i veckan in ett särskilt yttrande med kritiken.

– Haninges förebyggandeteam plockar upp problem. De har sagt att de gjort stora framsteg bland våra barn och unga med den extra miljonen de fick, men nu tas den miljonen plötsligt tas bort, säger William Friström (V).

Föreningsbidrag minskas med 1,3 miljoner

Partiet befarar att Haninges kvinnojour och andra föreningar kan drabbas hårt ekonomiskt av att föreningsbidragen minskas med 1,3 miljoner.

– Vi ser redan hur utsatta kvinnor placeras på vandrarhem i stället för på Haninges kvinnojour som haft massa lediga rum i år och har svårt med inkomsterna, säger William Friström.

Att minska personalen i Haninges öppenvård, och att datorer ska besluta om försörjningsstöd i Haninge, vänder Vänsterpartiet sig också emot.

Socialnämndsordförande försvarar beslutet

– Det blir en Kafka-process för den som söker försörjningsstöd och får avslag framför en dator, säger William Friström.

Kommunalrådet och socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) förstår att nedskärningarna leder till politiska diskussioner, men säger att han vill se balans i budgeten.

– Vi kan inte slentrianmässigt öka vår budget hela tiden, och ge pengar till alla, säger han.