Clara Lindblom (V). Foto: Pekka Pääkkö

V-kritik: Budgeten slår mot de äldre

Den grönblå budgeten i Stockholm slår hårt mot stadens äldre. Det menar Vänsterpartiets oppositionsborgarråd Clara Lindblom. – Det ser värre ut än jag trodde, säger hon.

  • Publicerad 13:50, 14 nov 2018

Clara Lindblom, som i den tidigare majoriteten hade ansvar för personal- och äldrefrågor, pekar på att man nu, enligt det grönblå budgetförslaget, ska införa en ”generell effektivisering” inom äldreomsorgsområdet på 78,6 miljoner kronor. Dessutom försvinner satsningen på aktivitetscenter för äldre för att motverka ensamhet, 36 miljoner kronor.

– Totalt blir det över 100 miljoner kronor i nedskärningar på äldreomsorgen, säger Clara Lindblom.

Hon menar även att det som beskrivs som en satsning på hemtjänsten i själva verket är en nedskärning, eftersom uppskrivningen av hemtjänstpengen med 2 procent äts upp och mer därtill av pris- och löneökningar som beräknas till 2,6 procent.

– I praktiken är det en nedskärning på 16 miljoner på hemtjänsten. Och redan i dag är personalen stressad och har svårt att få scheman att gå ihop.

Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) menar i en replik att den generella effektiviseringen ligger på en rimlig nivå och går att genomföra utan att kvaliteten på omsorgen påverkas. Han påpekar vidare att satsningen på aktivitetscenter för äldre finns kvar, men av budgettekniska skäl flyttats till en annan post.

– Det är också rimligt att nämna de satsningar vi gör, exempelvis på äldres mat och ungdomsbesök hos de äldre, säger han till Mitt i.

Clara Lindblom (V) är även kritisk mot den nya majoritetens planer på att börja ombilda hyresrätter i allmännyttan och att man ska ha en ”aktiv fastighetsförvaltning”.

– Jag har svårt att tolka det på annat sätt än att man ska börja sälja hyresrätter till privata fastighetsägare. I dagsläget har vi 80 000 aktivt sökande i bostadskön, och vi behöver varenda hyresätt i den här stan för att kunna korta bostadskön. Att börja ombilda i det läget är faktiskt bara dumt.