I september förra året beslutade Migrationsverket att systrarna Montaha och Rudmila skulle utvisas till Bangladesh, ett land de knappt minns, något som Mitt i var först med att skriva om.

De skulle skickas tillbaka tillsammans med sin mor. Men henne har de inte bott med på flera år, eftersom socialtjänsten bedömt att mamman inte kunnat ta hand om dem på grund av psykisk ohälsa. Istället har systrarna de senaste fyra åren bott på jour- och familjehem.

Rudmila och Montaha kan inte tala bengali. De har byggt upp ett liv i Sverige, och gör bra ifrån sig i skolan. Deras omständigheter var ömmande, konstaterade Migrationsverket i sitt beslut, men slutsatsen var att de ändå skulle utvisas.

"Var rädd för responsen"

Nu berättar Rudmila om sin situation i en film på Facebook.

– Jag önskar att jag inte behövde göra en film, men eftersom jag vill stanna kände jag att det behövdes, säger Rudmila.

Det Facebookinlägg där filmen först lades upp, hade efter lite mer än ett dygn delats över 5000 gånger.

– Det var lite jobbigt, jag var rädd för responsen. Att människor skulle skriva elaka kommentarer. Men jag blev glad av att se vad folk har skrivit, det var nästan bara positiva saker. Det känns som alla bryr sig om oss, att de vill hjälpa, säger Rudmila.

Felaktigt beslut

En kritik som lyfts fram mot Migrationsverkets beslut är att de ska utvisas tillsammans med sin mor.

– Om socialtjänsten gjort bedömningen att mamman inte kan ta hand om sina barn i Sverige, med alla våra skyddsnät, hur kan Migrationsverket tro att hon kan göra det i Bangladesh? säger Leyla Sarac, som engagerat sig i systrarnas fall och är med i filmen.

– Migrationsverket har tagit sitt beslut på felaktiga grunder, de tar inte hänsyn till flickorna. Jag hoppas att filmen gör att de omprövar beslutet, säger hon.

En kompletterad överklagan av Migrationsverkets beslut har lämnats in, och nu återstår bara att vänta på Migrationsdomstolens beslut.

Prejudicerande dom

Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention lag i Sverige. Det gjorde att Migrationsöverdomstolen, i slutet av förra året, beviljade uppehållstillstånd för en 14-åring flicka en i liknande situation som systrarna. Fallet blev prejudicerande, vilket DN var först att skriva om.

Leyla Sarac hoppas att den domen gör så Rudmila och Montaha kan få stanna i Sverige.

– Det var precis som det här fallet, och jag hoppas att de tittar på systrarnas fall utifrån det nya prejudikatet, säger hon.