Får stanna. Systrarna Rudmila och Montaha beviljas tillfälligt uppehållstillstånd. Foto: Pekka Pääkkö

Utvisningshotade systrar får tillfälligt uppehållstillstånd

I slutet av förra året dömde Migrationsverket att systrarna Rudmila, 16, och Montaha, 13, skulle utvisas. Saken överklagades till Migrationsdomstolen – och nu får systrarna tidsbegränsat uppehållstillstånd.

  • Publicerad 07:00, 19 feb 2021

Systrarna Rudmila och Montaha kom till Sverige från Bangladesh när de var sju och tre år gamla, något som Mitt i tidigare skrivit om. De har knappt några minnen från sitt födelseland, och pratar inte språket bengali.

I Sverige har de bott nästan tio år, och här har de byggt upp sina liv. De senaste fem åren hade de bott på familje- och jourhem, eftersom deras mamma lider av psykisk ohälsa.

I höstas dömde Migrationsverket att systrarna, tillsammans med sin mor, skulle utvisas tillbaka till Bangladesh. Saken överklagades till Migrationsdomstolen, och förra veckan kom beslutet – systrarna får stanna i Sverige.

– Det känns otroligt. När jag hörde det kunde jag knappt ta in det, jag trodde det var ett skämt. När jag förstod att det var på riktigt kunde jag knappt sluta gråta, säger Rudmila.

I domen står att den sammantagna bedömningen av systrarnas omständigheter är särskilt ömmande. Utvisningen skulle också strida mot EU-konventionen om skydd av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, "samt mot principen om barnets bästa i Barnkonventionen."

"Rädslan finns kvar"

Domen innebär att systrarna och deras mor beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd i 13 månader. För Rudmila och Montahas del betyder det att de inte helt kan andas ut än.

– Rädslan finns ändå kvar. Vad händer efter det? Vi kan fortfarande bli utvisade, säger Rudmila.

I slutet av förra månaden släpptes en film på Facebook, där Rudmila berättar om sin och sin systers situation. Leyla Sarac, som lade upp filmen, säger att den sedan dess visats över 1 600 000 gånger.

– Jag kan förstå att den fått sån spridning, många har varit upprörda över att det kan gå till så här. Migrationsprocessen behöver bli betydligt mer human, framförallt när det gäller barn, säger hon.

Utvisningshotade systrarna uppmärksammas i ny film