Utvisningshotade Ermir kämpar vidare

Trots klasskompisarnas protester har 17-årige Ermir Jaupaj fått ett slutgiltigt avslag från Migrationsverket. Men han fortsätter kämpa – nu hoppas han kunna stanna med arbetstillstånd.

  • Publicerad 11:58, 15 jun 2017

Det var i april som förtvivlade klasskamrater till 17-årige Emrir Jaupaj hörde av sig till Mitt i Lidingö. Då hade Ermir Jaupaj fått två avslag från Migrationsverket. Som 15-åring flydde han från hemlandet Albanien och sin pappa som, enligt Emrir Jaupaj, misshandlat honom under flera år.

– Jag anmälde honom till polisen i Albanien, men det blev ingen rättegång. Jag har inget förtroende för myndigheterna där, sa Ermir Jaupaj till Mitt i Lidingö då.

Demonstrerade mot utvisningsbesked

Men Migrationsverket har bedömt att Ermir Jaupaj inte har tillräckliga skyddsskäl för att stanna i Sverige.

I maj demonstrerade han och klasskompisarna utanför Migrationsöverdomstolen för att protestera mot utvisningsbesluten.

Nyligen fick han ett tredje och slutgiltigt besked från Migrationsöverdomstolen – han får inte stanna.

– Jag vet inte vad som händer om jag kommer tillbaka till Albanien. Jag är rädd.

Kan få stanna med arbetstillstånd

Men det finns kanske en lösning. Nema Problema, som sammanför nyanlända med etablerade svenskar för att skapa jobbmöjligheter, har engagerat sig i Ermir Jaupajs situation och erbjudit honom att jobba med företagets ekonomi.

– Ermir har en nivå som är 200 procent bättre än alla andra. Han har inte ens gått klart gymnasiet, men han är bättre än människor jag har gått på universitetet med, säger Philip Robertsson.

Planen är nu att Ermir Jaupaj ska åka tillbaka till Albanien för att inom kort komma tillbaka till Sverige med arbetstillstånd. Det enda problemet är att Ermir Jaupaj ännu inte fyllt 18.

– Möjligheten att det går är liten. Men det är en risk jag måste ta.