Laziz Sharifov riskerar återigen utvisning. Foto: Carlos Montecinos

Utvisningshotad igen – inför proffsdebuten

En av landets absolut största boxningstalanger, Laziz Sharifov, 22, är återigen nära utvisning till Kazakstan – bara en månad innan proffsdebuten hemma i Brandbergen. Migrationsverket har avslagit ansökan om uppehållstillstånd.

  • Publicerad 17:09, 9 mar 2017

Laziz Sharifovs kamp för att få stanna i landet är långt ifrån slut.

Han utvisades 2013, kom tillbaka till Haninge 2014. Nu är han på väg att utvisas igen.

Laziz, vars familj är uzebeker som är en utsatt minoritet i Kazakstan, fick arbets- och uppehållstillstånd i två år.

I slutet av maj 2014 fick han återvända. Det ordnades med anställning på Haninge boxningsklubb åt honom, och han kunde träna på elitnivå.

Boxningsklubben hade dock ekonomiska bekymmer och kunde inte själva betala ut lön till Laziz. Moderata skol- och fritidspolitikern och gymentreprenören Michael Fridebäcks gym I form friskvårdscenter Haninge gick in som ny sponsor till klubben.

Hans gym kunde betala lönen, syftet var att rädda Laziz Sharifov kvar i landet.

I april 2016 gick Laziz Sharifovs arbets- och uppehållstillstånd ut. Laziz ansökte om förlängt arbetstillstånd med två år, och hoppades på positivt besked från Migrationsverket.

Laziz Sharifov riskerar återigen utvisning.

Så blev det inte. Laziz har nu fått avslag. Han ser ut att behöva lämna sin mamma, och sina två bröder hemma i lägenheten i Brandbergen.

– Laziz har inte fått lön från boxningsklubben, utan från vår sponsor och det är Migrationsverkets anledning till avslag, säger Laziz tränare Vido Ratkovic.

Det är först och främst vår miss på boxningsklubben.
Vido Ratkovic, Laziz Sharifovs tränare

– Det kom som en chock, vi har hela tiden hoppats på positivt besked.

Redan sommaren 2016 ifrågasatte Migrationsverket varför Laziz Sharifov fick lön från I form friskvårdscenter, enligt Vido Ratkovic. Han medger att misstag ligger bakom situationen.

– Vi skickade sponsoravtalet till Migrationsverket. Där står tydligt att I form tar på sig utbetalningen av Laziz lön. Vi trodde det skulle vara godtagbart, men det är inte tillåtet. Det är först och främst vår miss på boxningsklubben. Vi kanske inte är så bra på byråkratin. Men det är en miss även från sponsorn, säger Vido Ratkovic.

– Vi förstår att misstaget kan drabba både Laziz, boxningsklubben och svensk boxning, säger han.

Michael Fridebäck (M), skol- och fritidspolitiker och gymentreprenör, har i flera år hjälpt Laziz Sharifov och Haninge boxningsklubb.

Nu är Haninge boxningsklubb på rätt köl igen ekonomiskt, enligt Vido Ratkovic.

– Från och med nu ska klubben betala ut lönen till Laziz, vi ska se till att det går rätt till nu, säger Vido Ratkovic.

Jag hoppades ju hela tiden på det bästa, var förberedd på det bästa, inte det sämsta. Men det känns ju väldigt negativt nu.
Laziz Sharifov

Det är en smått absurd situation. I sitt tredje senior-SM i boxning, förra året, tog 22-årige Laziz till slut sitt första SM-guld.

Nu har han karriärens största match inbokad i april. Då går han upp i ringen hemma i Brandbergen för proffsdebuten i 63,5-kilosklassen.

När Mitt i träffar Laziz i träningslokalen på onsdagskvällen försöker han samla mod. Hitta det mentala igen. Han har varit nedstämd. Saknat energi att träna.

– Men jag måste tänka på proffsdebuten. Gör jag inte det, så blir det bara sämre, säger Laziz.

– Jag hoppades ju hela tiden på det bästa, var förberedd på det bästa, inte det sämsta. Men det känns ju väldigt negativt nu, säger han.

Laziz Sharifov har en plan, säger han.

– Jag vet ungefär vad som sker om jag utvisas, jag kanske kan bo hos släktingar i Kazakstan ett tag, och sedan försöka komma tillbaka. Jag har ju inget att göra där borta. Min familj bor i Brandbergen, min flickvän finns i Haninge, säger han.

Vido Ratkovic lider med Laziz, som gått gymnasiet i Haninge och totalt bott i landet runt 10 år.

– Det är väldigt tungt förstås. Han har redan varit med om en traumatisk upplevelse vid förra utvisningen. Allt han har, har han i Sverige, säger Vido.

Michael Fridebäck är oförstående till situationen. Kontinuerligt har Laziz Sharifov varit uthyrd till I form för att hålla träningspass.

Det var lika viktigt då som nu att den stora massan gjorde Laziz situation känd, det är inget man kan göra själv.
Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet socialisterna

– Vi kunde och fixade anställning med I form friskvårdscenter som löneutbetalare. Vi förstod aldrig att det måste vara boxningsklubben som ska stå för lönen, säger Michael Fridebäck.

– Men det viktigaste är ju att Laziz försörjt sig själv under hela denna period. Han har fullföljt alla sina åtaganden. Migrationsverket hävdar att Laziz knappt vistats i Sverige, och inte har någon särskild anknytning hit. Han har ju hela sin familj här. Jag kan inte förstå hur Migrationsverket tänker i dessa fall, de måste se över sina regler, säger Michael Fridebäck.

Mattias Bernhardsson (Rättvisepartiet socialisterna i Haninge) har jobbat för en demonstration för Laziz Sharifov. Nu har de fått tillstånd för demonstrationen.

Han är inte ensam lokalpolitiker i Haninge om att ha jobbat hårt för Laziz Sharifov. Engagemangen går över blockgränserna i Haninge.

Mattias Bernhardsson (Rättvisepartiet socialisterna) har jobbat för en demonstration för Laziz på Sergels torg. På facebook-gruppen Låt Laziz stanna i Sverige! är engagemanget för Laziz stort.

– Nu har vi fått tillstånd, det blir på  lördagen den 18 mars klockan 12. Jag tror vi blir några tusen. Styrkan i den här kampanjen är alla Laziz klasskamrater, vänner, boxare, idrottsmänniskor. Facebook-sidan sprider info för fullt, och alla jobbar på sitt sätt för Laziz skulle. Så var det också 2013-2014. Det var lika viktigt då som nu att den stora massan gjorde Laziz situation känd, det är inget man kan göra själv, säger han.

Laziz Sharifovs advokat Lisa af Jochnick som nu kommer överklaga utvisningsbeslutet, menar att Migrationsverket generellt är ”lite kantiga” i dessa bedömningar av arbetstillstånd.

Han får göra en ny ansökan och börja om från början, man kan ju hoppas det går snabbt i så fall.
Laziz Sharifovs advokat Lisa af Jochnick

– Nu får man naturligtvis trycka på Laziz betydelse för sporten och hans framgångsrika karriär som han i princip måste ge upp om han inte kan stanna i landet. Migrationsverkets handläggningstider kan ju vara upp till två år långa i dag, och under den tiden får Laziz inte vara i landet. Laziz kan behöva sluta som boxare och det är Migrationsverkets organisation som orsakar det, säger hon.

Vid en utvisning, hur snabbt kan Laziz komma tillbaka till Sverige?

– Han får göra en ny ansökan och börja om från början, man kan ju hoppas det går snabbt i så fall. Man ska säga att Laziz har alla möjligheter att komma tillbaka till Sverige på nytt tillstånd. Det är säkert många som vill erbjuda honom en tjänst här, säger hon.

Däremot är inte Lisa af Jochnick överraskad över Migrationsverkets hållning att Laziz inte har tillräckligt stark anknytning till landet.
– Det finns ju folk med 10-15 år i Sverige som fortfarande inte får uppehållstillstånd på just den grunden, det är jättesvårt för vuxna personer, säger hon.

Under halvåret Laziz Sharifov var utvisad 2013-2014 till Kazakstan fick hans mamma, storebor och lillebror permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Hade Laziz varit i landet då hade han också omfattats av uppehållstillståndet.

– Då hade han ansetts varit en del av familjen, säger Lisa af Jochnick.