Utvisningar hotar Västertorps nya P17-lag

I våras drog Västertorps BK igång två nya lag, P17 och P19, men redan efter några månader kan P17-laget tvingas kliva av sin serie då spelare efter spelare försvinner på grund av utvisningsbeslut och förflyttningar till boenden i andra delar av landet.

  • Publicerad 15:00, 9 aug 2018

– Man blir ledsen och arg över vad som händer. Laget påverkas negativt när killar som är fotbollskamrater och vänner utvisas eller flyttas till annan ort, säger Jonas Nicklasson som är tränare i både P17 och P19.

Jonas Nicklasson, tränare i Västertorps BK:s två nystartade ungdomslag, tvingas jobba i motvind. Foto: Tomas Stark

Västertorps BK är en liten klubb som de senaste säsongerna bara har haft ett herrlag och ett damlag. Jonas Nicklasson tränade klubbens damlag i höstas och hjälpte även till i herrlaget. Inför årets säsong kom ett gäng unga killar från Mälarhöjdens IK och han bestämde sig för att starta ungdomslag i VBK.

Tränar två gånger i veckan

– En tjej i styrelsen här har jobbat med ensamkommande flyktingar och med hjälp av dem kunde vi fylla på trupperna så att vi kunde starta både ett U17- och ett U19-lag, säger han.

Västertorps BK är en liten klubb som de senaste åren har haft endast två seniorlag, ett herr- och ett damlag. Foto: Tomas Stark

När säsongen startade var det totalt 28 spelare i de två lagen, som spelade i varsin serie och hade gemensamma träningar två kvällar i veckan på Hägerstensåsens BP.

”Det är fantastiska killar”

– Många av dem har invandrarbakgrund och en hel del är ensamkommande killar. Det finns mycket fördomar om att de har hett temperament och så men vi har inte haft en enda incident, trots att det ibland har gått ganska tungt i seriespelet. Det är fantastiska killar som bara vill göra rätt för sig och helst hitta ett jobb, säger Jonas Nicklasson.
De flesta ungdomslag ligger mer eller mindre nere under sommaren, men Västertorps BK:s två nya lag har kört på som vanligt varje vecka.

Har tränat på hela sommaren

– Vi har till och med kört tre gånger i veckan. De flesta av våra spelare reser inte bort. Vi har haft uppemot 20 spelare på träningarna hela sommaren.
Men de senaste veckorna har klubbens ungdomslag tappat en dryg handfull spelare. Två spelare har flyttats till nya boenden, en i Uppsala och en i Kiruna. Tre har fått sitt tredje utvisningsbeslut. Och en har rymt efter sitt andra avslag.
– Han är bara 16 år och stack från sitt boende, hoppade från andra våningen. En jätteduktig spelare, säger Jonas Nicklasson.

Tuffast situation för U17

U19-laget kan fylla på med spelare från U17 om de blir för få till en match, men de äldre killarna kan inte gå ner och spela med U17.
– Vi kan söka dispens och ha med två överåriga, men det räcker inte. Just nu har vi bara tolv killar på pappret i U17 och några till är på väg att försvinna. Vi har match på söndag i serien, men jag vet inte om vi får ihop fullt lag, säger Jonas Nicklasson.

”Det har blivit lite hajp kring laget”

Samtidigt är det full fart och ganska gott om deltagare på kvällens träning på Hägerstensåsens BP.

Full fart på Hägerstensåsens BP, men till P17-lagets match på söndag finns bara tolv spelare i truppen. Foto: Tomas Stark

– Men fem sex av dem är provspelare, jag visste inte ens att de skulle komma hit i dag. Ordet börjar sprida sig, det har blivit lite hajp kring laget här, säger Jonas Nicklasson.

Kostar att registrera en övergång

Problemet är att de nya inte bara kan kastas in i matchtruppen, även om de skulle vilja. Det tar fyra fem dagar att få dem registrerade och många av dem har spelat i någon annan klubb tidigare och då kostar det 400 kronor att ansöka om en övergång.
– Vi har nog lagt ner 10 000 på sådana övergångar redan, suckar Jonas Nicklasson.

”Alla vill vara Zlatan”

Ytterligare en svårighet finns, om än mer överkomlig.
– Vi har ingen målvakt, fast vi har sökt en hela säsongen. Vi har till och med sagt till spelarna att det finns en belöning på tusen kronor till den som hittar en målvakt, men det har inte hjälpt. Alla vill vara Zlatan, säger Jonas Nicklasson och skrattar.

Daniel har fått sitt tredje avslag

En av spelarna som har fått avslag på sin tredje och sista ansökan om att få stanna i Sverige är Daniel Muhammed som spelar matcher både med U19-laget och A-laget.

Daniel Muhammed är en duktig spelare och lite av en ledare på planen, berättar Jonas Nicklasson. Foto: Tomas Stark

– Varför gör Migrationsverket så? Jag kan inte åka tillbaka till Afghanistan, det är farligt för mig. Kanske åker jag till Frankrike eller Tyskland och försöker där. Men jag fattar inte, alla mina nätverk och hela mitt liv är här. Jag vill jobba efter gymnasiet och betala skatt här, betala tillbaka, säger han.

Kastades ut – får bo hos kompisar

Daniel Muhammed har varit i Sverige i tre år. Han har gått ut andra året på gymnasiet, S:t Botvids i Hallunda, och hoppas på att få börja trean om några veckor.
– Jag bodde i Tumba men i november i fjol fick jag inte vara kvar på boendet. Just nu bor jag hos kompisar, på soffan. De har också stängt av mina bidrag nu. Förut hade jag 1 800 kronor i månaden till mat och SL-kort, men nu har jag inget. Det är en katastrofsituation för mig, säger han.

Fotbollen får Daniel att må bättre

Tidigare spelade Daniel Muhammed fotboll i Vendelsö IK, men han slutade när han hade fått sitt andra avslag från Migrationsverket.
– Då hade jag en jobbig period, jag mådde dåligt. Men sedan ville jag göra något för att glömma mina problem och då började jag här i Västertorp i våras. Det funkar bra här. Att träna och umgås med lagkamraterna hjälper mig att inte tänka på mina svårigheter, säger han.

”Det känns tråkigt och jobbigt”

För Jonas Nicklasson och Västertorps BK är det bara att hoppas att inte ytterligare spelare tvingas lämna laget på grund av Migrationsverkets beslut.

Varje måndag och tisdag tränar Västertorps BK:S P17- och P19- lag på Hägerstensåsens BP. Foto: Tomas Stark

– Nu har vi blivit av med sex sju spelare på ett bräde. Det känns tråkigt och jobbigt, särskilt när vi äntligen hade fått ihop en bra trupp till U17-laget, säger Jonas Nicklasson.