Mitt i Sigtuna fortsätter sin valbevakning och denna vecka är det Samling för Sigtuna (SfS) som frågas ut. De slår ett extra slag för utvecklingen av Sigtuna stad. Men fram till valet verkar ekonomin ligga främst i mynningen.

– En fortsatt stabil ekonomi är och förblir den grund som behövs för att förbättra och utveckla kommunledningens kärnuppdrag; vård, skola, omsorg och trygghet. När vi tog över kommunledningen 2017 ”ärvde” vi en ekonomi i fritt fall. På två år vände vi situationen. Idag genererar vi överskott och kan investera med egna pengar, säger Lars Björling som är gruppledare för SfS.

Om Samling för Sigtuna sitter vid makten även efter valet vill de lägga fokus på flera saker.

– Att bryta segregationen är ett måste som står högt upp på dagordningen. Den får inte öka och den får inte spridas till andra kommundelar. Vi fortsätter arbeta med Samhällsbyggnadslyftet som är vårt namn för att arbeta med socioekonomiska och bostadspolitiska åtgärder.

Den gamla stadskärnan i Sigtuna värderas högt i partiet.

– Sigtuna stad är ett riksintresse och Samling för Sigtuna har naturligtvis sina hjärtefrågor här. Att hitta rätt balans att bevara och skydda den känsliga miljön i stadskärnan och samtidigt ge utrymme för en sund och stark utveckling av samhällsservice är mycket viktigt för oss, säger Lars Björling.

Partiet vill verka för att utveckla Sigtuna museum, en scen för konserter, teaterföreställningar vid S:t Pers kyrkoruin och fortsätta upprustningen av stadskärnan med Stora gatan och gränderna i fokus. Det arbetet har redan påbörjats.

– Trafiksituationen på ”Sigtunahalvön” det vill säga norrut väg 263 är inte bara bedrövlig, den är farlig. Under den här mandatperioden har vi stångat huvudet mot Trafikverket som visar låg förståelse för problemen och behovet av åtgärder.

Kommunen arbetar nu med alternativa lösningar för vägen.