Utställning om Kapten Blom på Smådalarö gård

Den 7 augusti är det vernissage för en ny konstutställning på Smådalarö gård. Konstnären Peder Norrlin har gjort akvarellmålningar av fartyg som tillhörde Kapten Blom, som lät bygga herrgården i början av 1800-talet.

  • Publicerad 05:58, 30 jul 2020

I augusti är det start för en ny utställning på Smådalarö gård. Den handlar om Kapten Blom, som lät bygga Smådalarö gård år 1810, och hans sjöfarande.

Konstnären Peder Norrlin, som själv är bosatt på Smådalarö, har målat av kaptenens olika fartyg i akvarell och tryckt dem på gamla kartor som han har inhandlat i Paris.

– Jag har tänkt att ”den båten var i Turkiet och lämnade krigsfångar, den där var i Tunisien och den där var i Neapel” och placerat dem rätt på kartorna, säger han.

Konstnären Peder Norrlin. Foto: Privat

Blev rik på äventyr till havs

Kapten Carl Peter Blom var en ihärdig resenär på världshaven under slutet av 1700-talet, innan han bosatte sig på Smådalarö. Bland annat fritog han turkiska krigsfångar från Ryssland och skjutsade tillbaka dem till Turkiet, och bedrev handel i Medelhavet och Karibien.

– Han köpte större delen av Smådalarö och byggde gården när han kom hem med alla pengar efter resorna, berättar Peder Norrlin.

Vernissage för Peder Norrlins utställning äger rum på Smådalarö gård den 7 augusti klockan 17.00.

Ett smakprov av Peder Norrlins konstverk som ska ställas ut. Foto: Peder Norrlin