Utspring. Nu får fler komma till utspringet än det var tänkt från början. Det har gymnasieskolorna i Österåker bestämt. Foto: Mostphotos

Utspring på fredag – skolor låter fler besökare komma

Tidigare har regeln varit att bara två anhöriga får komma per elev när Österåkers gymnasium har utspring. Nu har det ändrats till fem. På Skärgårdsgymnasiet har man höjt till åtta.

  • Publicerad 16:26, 2 jun 2021

Det är inte en offentlig tillställning och det räknas inte som en allmän sammankomst

– Två är en rekommendation från oss, men om det kommer fem kommer vi inte agera, säger Annika Weimer, rektor på Österåkers gymnasium.

Fram till förra veckan var budskapet att max två anhöriga eller vänner per elev fick komma till avslutningen för avgångsklasserna på Österåkers gymnasium.

Men i fredags informerades anhöriga att skolan lättat på detta, berättar Annika Weimer.

”Godkänt av polisen”

Detsamma gäller på Skärgårdsgymnasiet, fast där tillåter man nu ännu fler:

– Vi har bestämt att åtta anhöriga kan vara på varje parkeringsruta och fått det godkänt av lokalpolisen, säger skolans rektor Anders Lundin till Mitt i.

Som Mitt i tidigare berättat gäller regeln en elev med anhöriga på varannan p-ruta – så att man håller avstånd. Skolan ställer även ut stolar till besökarna.

Så fixar skolorna utspringet

På Österåkers gymnasium kommer man precis som i fjol ha koner utställda på skolgården, en för varje familj, men glesar ut dem ytterligare för att få plats med fler besökare.

Bara anhöriga och vänner

Annika Weimer betonar att det bara är anhöriga och vänner som får komma och att festligheterna inte är öppna för övriga allmänheten.

– De ska vara särskilda inbjudna av eleverna.

– Det är inte en offentlig tillställning och det räknas inte som en allmän sammankomst enligt polisen, säger hon.

Så kreti och pleti kan inte komma?

– Nej, absolut inte. Det här är mer en intern upplättnad.